Internationale Orgelweek: geen saaie boel

09-06-2017 Uit Herman van Nieuwenhuizen

Organisatoren Willem Kwakkelstein, Nel Zoutendijk en Aad Zoutendijk met één van de prenten

VLAARDINGEN - ,,Misschien is de cultuur-historische bodem in Schiedam wel wat vruchtbaarder. Aan de andere kant, misschien zeggen ze dat in Schiedam ook wel over Vlaardingen''. Aan het woord is Aad Zoutendijk, één van de organisatoren van de Internationale Orgelweek in Vlaardingen. Wekelijks bespeelt Zoutendijk het orgel in de Grote Kerk aan de Markt, waar orgelliefhebbers uit Vlaardingen en de regio hem weten te vinden en te waarderen. Er komen enkele tientallen toehoorders wekelijks luisteren, maar de belangstelling voor de komende Internationale Orgelweek verdient wel wat meer belangstelling.

Sinds 1987 wordt iedere twee jaar deze Internationale Orgelweek georganiseerd rondom het unieke Van Peteghemorgel in de Grote Kerk van Vlaardingen. Dit jaar vind de orgelweek plaats van 14 tot en met 18 juni. Dit keer met als thema: 'Orgels en Boeken'. Dit thema staat natuurlijk niet op zichzelf: tijdens onderhoudswerkzaamheden werd vastgesteld dat enkele grote houten orgelpijpen aan de binnenzijde beplakt zijn met bladzijden uit een 16e eeuws boek. Op deze bladzijden zijn houtsneden afgedrukt met voorstellingen uit het Nieuwe Testament.

,,Vroeger begon de Orgelweek op maandag, maar we hebben dat veranderd naar de woensdag'', aldus Aad Zoutendijk. Daarmee trok de belangstelling ook aan. We hebben deze keer ook nog eens geprobeerd een divers programma samen te stellen en met succes. Organisten uit verschillende landen, maar ook bijvoorbeeld 'koper-ensembles' die zelfstandig spelen, maar ook samen met het orgel. Op het Van Peteghemorgel heeft overigens ooit Mozart nog eens gespeeld, als negenkarige jongen. Dat weten we omdat er in een brief van diens vader die richting Salzburg ging over geschreven werd. Kortom, het orgel ademt historie''.

Bij de laatste renovatie van (delen van) de Grote Kerk zijn in de orgelpijpen oude prenten uit zogeheten Getijdenboeken gevonden. Afbeeldingen uit de evangeliën uit de Bijbel. ,,Bram van den Berg heeft hier foto's van gemaakt'', vervolgt Zoutendijk. ,,Met een kleine speciale camera, waarbij de prenten gewoon in de orgelpijpen zijn blijven zitten. Die hebben we wat vergroot en maken dadelijk onderdeel uit van de bij de Orgelweek bijbehorende tentoonstelling''.

Bijzondere aandacht tijdens de Orgelweek verdient wel het diner-concertante: hierbij wordt op vrijdag 16 juni een diner verzorgd door restaurant Elegast. Bij elk geserveerd gerecht wordt een fragment uit een boek voorgedragen waar gesproken wordt over orgels. Daarbij wordt aansluitend een orgelstuk gespeeld uit de tijd dat dit boek verscheen. Daarmee wordt gelijk het thema 'Orgels en Boeken' verklaard.

Wie denkt dat het publiek voor orgelmuziek vooral uit 'grijze hoofden'  bestaat slaat de plank enigszins mis: als Zoutendijk wekelijks concerteert lopen er ook nog weleens jongere ambtenaren uit het Stadskantoor binnen die de rust zoeken. ,,Tijdens de Orgelweek zelf hebben we ook nog eens een programma voor de jeugd'', vertelt Zoutendijk. ,,Daarbij is acteur en verteller Frank Groothof betrokken, echt iemand die kinderen 'een verhaal in weet te trekken'. We hebben vaker educatieve projecten met de jeugd hier gehad en van komende week verwachten we veel'', besluit hij.

Wie meer wil weten over het programma en tijden kan terecht op www.orgelvlaardingen.nl 

Wie aanwezig wil zijn (en mee wil eten) bij het diner-concertante belt even met 06-37225595 of stuurt een mailtje naar info@orgelvlaardingen.nl 
 
 

 Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date