Kunst tussen Vlaardingen en Maassluis

08-09-2015 Uit Redactie

VLAARDINGEN – Op de Open Monumentendag zaterdag 12 september is er een landelijk alternatief voor het bezoeken van de monumenten in de binnenstad van Vlaardingen: de Kunst & Ambacht Route. De Kunst & Ambacht Route leidt u over de Zuidbuurt, de oude verbindingsweg tussen Vlaardingen en Maassluis. U kunt deze afleggen per fiets of te voet en auto’s kunnen geparkeerd worden bij de Buitenplaats of de parkeerplaats aan de Krabbeplas langs de Zuidbuurt.

Start

De start van de route ligt bij de Engelenhoeve aan de Zuidbuurt 89, waar stichting Stichting Vlaardingen in Beweging iets bijzonders heeft klaarstaan: duofietsen en driewielfietsen, speciaal voor als u minder goed ter been bent. Zo kunt u op een comfortabele en relatief veiliger manier de Zuidbuurt verkennen en hiermee langs de verschillende kunst en ambacht plaatsen gaan. De Engelenhoeve is een monumentale boerderij en heeft nog een originele karnmolen en beeldbepalende bomen zoals de leilindes en de kastanje. In de Engelenhoeve kunt u werk bewonderen van beeldend kunstenaars Hans Rikken, Cees Eykelenboom, Joop Stigter en Henk Horsten.

De Buitenplaats aan de Zuidbuurt 85 maakt ook deel uit van de route en is een prachtig boerderij complex waar allerhande outdoor- en teambuildings-activiteiten te doen zijn. Op deze locatie is nog een herbouwde hooiberg, karnmolen en melkhuisje te zien. Bijzonder is dat u hier de voor en achterzijde van de boerderij kunt bekijken omdat de oprijlaan aan de vóór - en achterkant aansluit op een openbare weg. Hier treft u zaterdag werk aan van de van beeldend kunstenares Beaty Czetö.

Een volgende ‘tussenstop’ is Hoeve Avondrust aan de Zuidbuurt 46. Hier kunt u alles te weten komen van MustArt (mosterd en kunst):informatie over de ambachtelijke wijze van mosterd maken en een workshop mosterd maken die plaatsvindt van elf tot twaalf uur. ’s Middags van twee tot vier uur kunnen klein en groot er ook nog eens schilderen met mosterd.

In de Wijnboerderij aan de Zuidbuurt 40 exposeert beeldend kunstenaar Frans de Winter met zijn bijzondere beelden. Bij de Wijnboerderij kunt u met eigen ogen zien hoe wijn tot stand komt, van druif tot wijn. De wijngaard op het terrein bestaat uit ongeveer 16 verschillende rode en witte druivenrassen, waar u wordt rondgeleid om drie uur en om kwart over vier.

 

 

 Gerelateerd