Categorieën

Service

Lezing over de Zijderoute in KADE40

Lezing over de Zijderoute in KADE40
Uit

Lezing over de Zijderoute in KADE40

  • Redactie
  • 11-04-2014
  • Uit
Lezing over de Zijderoute in KADE40

VLAARDINGEN - Donderdag 17 april geeft kunsthistorica Willy Atema een lezing waarbij zij u in anderhalf uur meeneemt langs de Hoogtepunten uit de Zijderoute: Syrië, Iran, Uzbekistan en China. Van de klassieke oudheid tot aan de late middeleeuwen waren de continenten Europa en Azië via een netwerk van handelswegen met elkaar verbonden: de Zijderoute. Door dit netwerk van karavaanroutes in Centraal-Azië werd handel gedreven tussen China en het oosten van Azië aan de ene kant en het Midden-Oosten en het Middellandse Zeegebied aan de andere kant. De interactie zorgde voor een ongelooflijke vermenging van culturele gebruiken en ambachtelijke technieken.

Zijde, 5.000 jaar geleden voor het eerst geproduceerd in China, geldt als symbool voor deze bijna ‘globalisering’. Naast porselein vonden de ‘Vier Grote Uitvindingen’ van China hun verspreiding via deze route: het kompas, het buskruit, het papiermaken en de drukkunst; andersom - door buitenlandse soldaten, zendelingen en handelslui – werd kennis over de bewerking zilver en goud verspreid en ook het glasblazen. Er werden niet alleen goederen verspreid, maar ook ziektes, cultuuruitingen en religieuze opvattingen: het boeddhisme (uit India) en de islam.

Willy Atema heeft de afgelopen jaren de genoemde landen bereisd. 'Neen, niet meer op een kameel maar met moderner vervoermiddelen, op zoek naar wat er nog resteert van dit verleden. Het leverde prachtig fotomateriaal op van wonderschone (maar wel vaak ruïneuze) monumenten, bijzondere culturele en ongekende religieuze uitingen. Boeiende verhalen, samengevat in 1 lezing van 2 uur, onderbroken door een pauze. Daarin kan uiteraard niet alles aan de orde komen, u krijgt de hoogtepunten te zien en te horen.'

De lezing is op donderdag 17 april 2014, aanvang 19.30 uur, kosten € 7,50. Inschrijven kan hier

KADE40

Westhavenkade 40, Vlaardingen

Meer over KADE40 →