Lezing Willy Atema: ‘Ridders te paerde, volc te voet’

05-04-2018 Uit Redactie

VLAARDINGEN - In het herdenkingsjaar van de Slag bij Vlaardingen organiseert de bibliotheek een lezing op dinsdagavond 10 april met Willy Atema voor iedereen die van historie en kunst houdt onder de titel ‘Ridders te paerde, volc te voet’. Zij geeft een cultuurhistorische presentatie waarin, met als uitgangspunt het Tapijt van Bayeux (ca 1066), de levensomstandigheden en ideeënwereld van de middeleeuwen worden geschetst.

Het tapijt van Bayeux (vernoemd naar het Normandische stadje Bayeux waar het tentoongesteld wordt) is een 70 meter lang borduurwerk dat de geschiedenis weergeeft van de verovering van Engeland in 1066. Een wandkleed dus van bijna 1000 jaar oud, dat vrijwel ongeschonden branden, vernielingen en godsdienstoorlogen doorstond! 

Het Tapijt verbeeldt de strijd tussen de Willem de Veroveraar (ca 1028-1087) en de Angelsaksische graaf Harold II (1020-1066). Hoe de strijd verliep, wat het kostte aan inzet, wapens, slachtoffers, moed, list en bedrog weten we door het Tapijt van Bayeux. Het tapijt vertelt over winnen en verliezen, wonen en varen, eten en drinken, kleding en gewoontes uit een tijd waar wij niet zoveel weet van hebben. 

Willy Atema van kunsthistorisch bureau ‘Kunst en Kunde’ geeft presentaties, lezingen, reisbegeleiding, cursussen, rond- en inleidingen over alle mogelijke onderwerpen en/of thema’s binnen de kunst- en cultuurgeschiedenis.

Waar en wanneer
· dinsdag 10 april van 20.00-22.00 uur
· centrale bibliotheek, Waalstraat 100
· entree: € 2,50 voor leden/vrijwilligerspas; € 5,00 niet leden 

Aanmelden
· via e-mail: info@bibliotheek.vlaardingen.nl
· telefonisch: 010 - 4343222
· of bij de klantenservice in de bibliotheekvestigingen

Gerelateerd