MISSA: muzikale voorstelling over het ontstaan van Holland

29-10-2018 Uit Redactie

VLAARDINGEN - In de Grote Kerk in Vlaardingen is op 21 november de première van MISSA, een nieuwe avondvullende muzikale voorstelling in elf aktes over het ontstaan van Holland. De voorstelling neemt u mee op reis langs de vroomheid van Gregoriaanse muziek, de ritmische energie van jazzmuziek, de grootsheid van de laatromantische klassieke muziek, maar ook popmuziek, folklore en wereldmuziek maken onderdeel uit van de voorstelling. De muziek is gecomponeerd en gearrangeerd door Wim Warman en Ben van den Dungen. De Nederlandse liedteksten zijn geschreven door Jan Rot. Het verhaal is geschreven door Tim de Ridder en Kees Nieuwenhuijsen en wordt gloedvol verteld door Marga van Praag.

Een wereldwijd opererend orkest (Música Extrema), vier vooraanstaande vocalisten van onder andere De Nederlandse Opera (Muriel van Dinteren, Claudia Patacca, Erik Slik, Jan Willem Baljet), een koor (Kamerkoor Animato) en de alom bekende journalist/nieuwslezer (Marga van Praag) vullen de speelvloer van prachtige kerken en locaties in Holland. Na de première in Vlaardingen doet MISSA onder andere Rotterdam, Den Haag en Dordrecht aan.

MISSA vertelt het verhaal over het gevecht tegen het water en de ontginning van land door de graven van Holland, het ontstaan van de steden en daarmee de stads- en burgerrechten. De Slag bij Vlaardingen en ook het bijzondere leven van Jacoba van Beieren, Gravin van Holland en Zeeland, passeren de revue. MISSA beschrijft het ontstaan van Holland tot aan de verwoestende Hoekse en Kabeljauwse twisten en de verschrikkelijke en allesvernietigende Sint-Elisabethsvloed.

MISSA is er voor liefhebbers van cultuur, erfgoed, mooie verhalen en anekdotes uit de Hollandse geschiedenis en prachtige muziek.

1000 jaar Slag bij Vlaardingen


De makers van MISSA hebben zich laten inspireren door het vieren van 1000 jaar Slag bij Vlaardingen in 2018. In het jaar 1018 stuurt de Duitse keizer een grote vloot met soldaten naar het uiterste westen van zijn rijk. Bij de nederzetting Flardinga, het huidige Vlaardingen, komt het tot een veldslag met graaf Dirk III en zijn mannen. Dirk III komt als winnaar uit de strijd. Na de gewonnen veldslag komt het graafschap West-Frisia, waar Flardinga de ‘hoofdstad’ van is, verder tot bloei. Dit graafschap strekt zich uit van Texel tot Schouwen en hieruit is rond het jaar 1100 Holland ontstaan.

Datum première MISSA: woensdag 21 november 2018
Aanvang: 20.15 uur (deuren open om 19.45 uur)
Locatie: Grote kerk Vlaardingen, Markt 63
Toegang: kaarten voor € 17,- online verkrijgbaar via www.musicaextrema.nl  of aan de deur voorafgaand aan de voorstelling (voor € 20,- tenzij uitverkocht)Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date