Categorieën

Service

Museum Vlaardingen krijgt vorm

Museum Vlaardingen krijgt vorm
Uit

Museum Vlaardingen krijgt vorm

  • Redactie
  • 17-09-2014
  • Uit
Museum Vlaardingen krijgt vorm

VLAARDINGEN - Terwijl de bouw van het museum vordert en de fundamenten zijn gelegd, krijgen ook de plannen voor de museumtentoonstelling en inrichting steeds meer vorm. Het museum zal in de tentoonstelling vooral Vlaardingers van vroeger en nu aan het woord laten. Door hun levensverhalen vertellen deze reders, vissers, dienstmeiden, ridders, burgemeesters en anderen de geschiedenis van Vlaardingen, de Maasmond en de daarmee verbonden zeevaart. 

Waar de haringvisserij van nationaal belang was - Vlaardingen had een aandeel van meer dan de helft van alle haringvangst in Nederland - en de slag bij Vlaardingen in 1018 de grondslag legde voor het onafhankelijke graafschap Holland, zijn andere verhalen verbonden met de lokale geschiedenis, zoals de staduitleg na de Tweede Wereldoorlog. 

Het oude huis 'De Lindeboom', waar de bezoeker straks Museum Vlaardingen binnenkomt, zal de sfeer uitademen van 18e eeuwse rijkdom. Deze eeuw was de echte Gouden Eeuw van Vlaardingen; nooit was de relatieve positie van de stad zo groot als toen. Abraham van der Linden en zijn vrouw Agneta, vertellen de bezoeker over hun activiteiten als reder, koopman en notabele van de stad; de dienstmeid verwoordt haar zorgen van eenvoudiger aard. De kamers in 'De Lindeboom' zijn ingericht als tentoonstelling, maar geven ook een beeld van het huis in zijn glorietijd. Wie wil, kan straks in dit deel van het museum ook ruimten huren om te gebruiken voor vergaderingen, recepties en dergelijke. 

Bovenin huis 'De Lindeboom' komt het kenniscentrum van Museum Vlaardingen, waar de bezoeker digitaal kan grasduinen in de databases van het museum, met gegevens over de collectie, over de beschikbare literatuur, of filmpjes uit het museum nog eens rustig terug kan zien. Natuurlijk is er ook een leestafel met tijdschriften en catalogi, en de mogelijkheid eens na te praten over het bezoek aan het museum. 

Na te praten, want de bovenverdieping van 'De Lindeboom' bereikt de bezoeker na een bezoek aan de grote expositie van Museum Vlaardingen. Daarin komen aan bod de slag bij Vlaardingen en het ontstaan van Holland in de Middeleeuwen, de geschiedenis van (haring)visserij en koopvaart (onder de titel 'Brood uit het water'), de wederopbouw en stadsuitbreiding (onder de titel 'Vlaardingen Vooruit!') en 5000 jaar leven en werken in de Delta. Uiteindelijk wordt de bezoeker geconfronteerd met waar het allemaal mee begonnen is, in de Nieuwe Steentijd: de originele boomstamkano, een uniek Vlaardings bezit.

Natuurlijk biedt het museum ook wisseltentoonstellingen, zodat er altijd iets nieuws te zien is. Hiervoor worden de verdiepingen gebruikt van het oude pakhuis aan de Vetteoordse Kade, dat wordt 'ingepakt' in het nieuwbouwdeel van het museum. Hier is ook altijd een opstelling te zien van een deelcollectie uit de verzameling van het museum, te beginnen met een selectie van de leukste, gekste, of mooiste scheepsmodellen.

Museum Vlaardingen

Westhavenkade 54, Vlaardingen

Meer over Museum Vlaardingen →