Museumweek in Museum Vlaardingen

18-04-2016 Uit Redactie

VLAARDINGEN – Deze week is het Nationale Museumweek. De week vol extra activiteiten in musea wordt afgesloten met een weekeinde waarin de toegang tot Museum Vlaardingen, slechts één euro is. Dit is het weekeinde van 23 en 24 april. Museum Vlaardingen organiseert verschillende activiteiten samen met de Vereniging Vrienden en de Stichting Zeillogger Balder.

Het thema van de Museumweek is ‘Pronkstuk’. De expositie “Pronkstuk: Herinnering aan Lief en Leed” van Museum Vlaardingen sluit hier goed bij aan. Alle activiteiten van het museum staan in het teken van voorwerpen: wat maakt hen zo bijzonder, en al dan niet een ‘Pronkstuk’?

Het museum organiseert verdeeld over de week diverse rondleidingen rond dit thema. De rondleidingen zijn gratis, maar het aantal plaatsen is beperkt. Inschrijven via het museum of de VVV Vlaardingen is dus geboden! Dit kan per e-mail of aan de balie. Vanaf woensdag 20 april is er een kleine speurtocht langs vijf wel heel bijzondere objecten.

Bijzonder is dat in het weekeinde van 23 en 24 april ook het museumschip, de Zeillogger Balder, te bezoeken is voor het publiek. Er is verder een boekenmarkt (op zaterdag 23 april) en een middeleeuwse reliekenkraam (op zondag 24 april).

 

Programma Museumweek

In het weekeinde van 23 en 24 april is de toegang van het museum slechts één euro. Speciale rondleidingen, op inschrijving. Maximaal aantal plaatsen 15 per rondleiding! Rondleidingen zijn gratis.

Dinsdag 19 april, 14 uur, rondleiding door conservator Alex Poldervaart en assistent-conservator Maarten de Gids, “Bizarre verhalen”.

Onderzoek naar een aantal objecten uit de tentoonstelling “Brood uit Water” hebben geleid tot een aantal bizarre ontdekkingen en verhalen. Over cocaïne en broers……

Vanaf woensdag 20 april, speurtocht: Speurtocht “Spannende spullenspeurtocht”

Ontdek vijf bijzondere en vreemde objecten in het museum en probeer te ontdekken wat zij eigenlijk zijn. Voor kinderen, maar zeker ook voor volwassenen! Voor de doortastende object detectives is er een klein presentje te verdienen.

Donderdag 21 april, om 11 uur en 14 uur, vertelling door Wim van der Borden over zijn pronkstukken: de Scheepsmodellen uit de collectie van Museum Vlaardingen.

Zaterdag 23 april, om 13 uur en 15 uur, rondleiding door directeur Mark van Hattem langs de “Pronkstukken in de ogen van de directeur” door Museum Vlaardingen.

Zaterdag 23 april en Zondag 24 april tussen 12 en 16 uur, is het museumschip ‘De Balder’, een historische zeillogger uit 1912 waarmee op haring werd gevist, toegankelijk voor het publiek. Vrijwilligers van de Stichting Zeillogger Balder vertellen u over het leven op zee in de visserij meer dan honderd jaar geleden. Op de Balder is ook de recent gerestaureerde sloep van het schip te bezichtigen.

Zaterdag 23 april, tussen 12 en 16 uur, is er een historische boeken en fotoverkoop in Museumpaviljoen ‘De Joon’, van Henk Brobbel en Peter Zuydgeest, georganiseerd door de Vereniging Vrienden van Museum Vlaardingen

Zondag 24 april, om 13 uur, rondleiding door conservator Alex Poldervaart langs de “Pronkstukken van de conservator” door Museum Vlaardingen.

Zondag 24 april, tussen 12 en 17 uur: Reliekenkraam, leer alles over Middeleeuws gesjacher en gesjoemel: overblijfselen van heiligen gepresenteerd door Geleerd ende Ghenoten.

Voor meer informatie: museumvlaardingen.nl , email:info@vvv-vlaardingen.nl

Gerelateerd