Nationale Archeologiedagen in Vlaardingen gevierd

09-10-2019 Uit Redactie

VLAARDINGEN - In het weekend van 12 en 13 oktober valt er opnieuw veel te beleven in Vlaardingen. Het Educatief Archeologisch Erf Broekpolder Vlaardingen is dit jaar dé hotspot van de Nationale Archeologiedagen in onze stad. Naast bezichtiging van het net opgeleverde ‘Rottahuis’ (1000 A.D.) organiseren de archeologische werkgroep AWN-Helinium en het Vlaardings Archeologisch Kantoor diverse archeologische kinderactiviteiten. 

Het door Archeologie Rotterdam opgegraven 'Rottahuis', van rond 1000 A.D. , is in de Vlaardingse Broekpolder nagebouwd. Samen met de Universiteit Leiden (Material Culture Studies), Archeologie Rotterdam/BOOR, AWN-Helinium en bouwheer Leo Wolterbeek is de opgegraven huisplattegrond zo secuur mogelijk vertaald naar een 3-dimensionaal gebouw. Tijdens de Archeologiedagen is het Rottahuis voor het eerst voor het publiek geopend en worden rondleidingen gegeven. In het huis bevindt zich een woon- en een stalgedeelte, met een haard, broodoven en inrichting naar archeologische voorbeelden. 

De keuze voor de reconstructie van dit opgegraven huis heeft een goede reden. In 1018, dus gelijktijdig met het Rottahuis, vond bij Vlaardingen een veldslag plaats, die door de West-Friese graaf Dirk III tegen de Duitse keizer gewonnen werd. Deze slag wordt gezien als één van momenten die hebben bijgedragen aan de verzelfstandiging van het latere graafschap Holland.

AWN-Helinium en VLAK organiseren leuke kinderactiviteiten: oude spelletjes, leer werken met een schaafbok of het spinnen van wol tot een gesponnen draad. Ben jij niet bang voor vuile handen? Kom dan ook helpen met het wassen en uitzoeken van vondsten. De -archeologie-vrijwilligers van Helinium kunnen jouw hulp goed gebruiken! Zij hebben pas flink wat vondsten gekregen die opgegraven zijn in Vlaardingen. Al dit materiaal moet gewassen, gesorteerd en natuurlijk onderzocht worden. Ook is een hoop grond van een ijzertijdopgraving gestort die nog uitgeplozen moet worden. Vind de scherven en botmateriaal! 

Het weer speelt de afgelopen dagen niet mee: wees voorbereid op een modderig terrein.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date