Overweldigende belangstelling voor 'Donkere Jaren 3'

06-06-2019 Uit Redactie

VLAARDINGEN - Vanmiddag werd in de Bethelkerk aan de Burg. Verkadesingel een boek gepresenteerd waarnaar al een tijdje werd uitgekeken: De Donkere Jaren van Vlaardingen. Het derde deel alweer; het eerste deel (2005) en tweede deel (2010) zijn inmiddels collectors items. Het is maar zeer de vraag of het derde deel wel gedrukt is in een oplage die kan opboksen tegen de vraag. Waar gerekend was op zo'n 50 belangstellenden werden het er bijna 200. Vanuit de hal van de kerk moest dan ook worden uitgeweken naar de kerkzaal zelf.

De Donkere Jaren van Vlaardingen 3 is wederom geboren uit een samenwerking tussen Jan Anderson en Hjalmar Teunissen. De eerste is daarbij de onuitputtelijke bron van kennis over de oorlogsjaren van Vlaardingen en verzamelaar van alles wat daarmee samenhangt, de tweede de onderzoeker, interviewer en schrijver.

Het nieuwe boek is allesbehalve een 'verzameling restjes'. Zelfs na twee boeken was er in een derde plaats voor tal van nieuwe niet eerder opgetekende verhalen en uniek nooit eerder gepubliceerd fotomateriaal. Verhalen zoals die over Gelijn Werner die al op zijn achttiende, kort na de Duitse inval, een verzetskrant begon onder de naam 'Ick Waeck'. het verhaal over Geert van Linden die een paar dagen na de bevrijding dwars door zijn voordeur heen door een lid van de Binnenlandse Strijdkrachten wordt doodgeschoten.

Kortom, voor de liefhebber van Vlaardingse geschiedenis en oorlogsgeschiedenis een must-have. Het boek is vanaf zaterdag te koop bij onder meer Plantage Pontier op het Veerplein en bij het Streekmuseum.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date