Categorieën

Service

Philip Mechanicus: wachten op transport

Philip Mechanicus: wachten op transport
Uit

Philip Mechanicus: wachten op transport

  • Redactie
  • 18-04-2019
  • Uit
Philip Mechanicus: wachten op transport
VLAARDINGEN - Aan de hand van fragmenten uit zijn dagboek en brieven, brengen Elisabeth Oets, zangeres en vertelster en pianiste Mi Ying Chen een hommage aan Elisabeths opa Philip Mechanicus (1889-1944). Zij heeft hem nooit gekend, maar hij leeft voort door zijn indrukwekkende oorlogsdagboek 'In Depot'. Zij vertelt zijn levensverhaal vanuit haar eigen familiegeschiedenis en perspectief. Een boeiend en aangrijpend verhaal van een selfmade man die zich, geholpen door het opkomend socialisme, opwerkte uit bittere armoede tot een veelgeprezen, kritisch journalist en chef buitenland van het Algemeen Handelsblad. Hij reisde tussen 1929 en 1934 als een der weinigen naar de Sovjet Republiek om verslag te doen van de socialistische heilstaat en bezocht in 1933 Palestina, om de immigratie van de eerste vervolgden uit Duitsland te bestuderen.

Vanaf 1940 trok hij zich weinig van alle verboden voor Joden aan: 'ik ben niet fout, zij zijn het'. Het werd hem fataal. Na internering in kamp Amersfoort en Westerbork werd hij uiteindelijk vermoord in Auschwitz-Birkenau. Elisabeth Oets, zangeres, doorweeft haar verhaal met liederen van Ilse Weber, gecomponeerd in concentratiekamp Theresienstadt. Zij verklanken de angst, het verlangen en de hoop, die ook in het dagboek van Philip Mechanicus zo sterk naar voren komen.

De voorstelling vindt plaats na de jaarlijkse dodenherdenking aan het Verploegh Chasséplein en wordt aangeboden i.s.m. de Stichting Nationale Gedenkdagen Vlaardingen. De voorstelling maakt onderdeel uit van de programmering van ‘Theater na de Dam’ (voorstellingen in heel Nederland) De toegang is gratis, na afloop kunt u een vrije gift geven.

Aanmelden via [email protected] De Windwijzer bevindt zich aan de Schiedamseweg 95.

De Windwijzer

Schiedamseweg 95, Vlaardingen

Meer over De Windwijzer →