Presentatie Fairtransport in Museum Vlaardingen

16-02-2016 Uit Redactie

VLAARDINGEN - De Vrienden van Museum Vlaardingen organiseren in samenwerking met Museum Vlaardingen een presentatie over ‘Fairtransport’. De presentatie wordt vrijdag 26 februari gegeven door Arjen van der Veen in het Museum. 

Als opvarenden op de Nederlandse Bark ‘Europa’, zagen de vrienden Arjen, Andreas en Jorne de schoonheid en de kracht van dit soort grote zeilende schepen met alleen het  gebruik van de wind als voortstuwing. De drie mannen besloten in 2007 om het eerste emissievrije scheepstransportbedrijf op te zetten. Inmiddels algemeen bekend als Fairtransport. 

De schoenerbrik Tres Hombres is sinds december 2009 in de vaart. Zij onderhoudt een vrachtdienst tussen: Europa, de Atlantische eilanden, het Caraïbisch gebied en Amerika. Het is een professioneel zeilend vrachtschip, waarmee de zeilende handelsvaart nieuw leven wordt ingeblazen. Naast het vervoeren van vracht en passagiers wordt het schip gebruikt om leerlingen op te leiden voor de zeevaart. Het schip heeft geen motor, wel een jol met een 25 pk motor om te assisteren bij windstiltes en om te manoeuvreren in havens. Het schip is in Sierra Leone geregistreerd. De motor van de jol draait op biobrandstof. 

In 2013 heeft Fairtransport nog een schip bij gekocht, de Nordlys van Johan Sanden uit Noorwegen. De Nordlys is in 1873 gebouwd in Yarmouth op het eiland Wight. Het schip is geheel in eigen beheer gerenoveerd en is de afgelopen zomer weer in de vaart gebracht. De eerste reis verliep niet zo best. De Nordlys werd op 12 oktober in de baai van Douarnenez

aangevaren door een Frans visserschip. Ondertussen is zij weer hersteld en heeft haar ligplaats aan de Willemswerf in Den Helder weer ingenomen. In de vloot van Fairtransport geldt ze als het tweede schip, na de schoenerbrik Tres Hombres die al zes jaar rum, cacao, chocola en koffie vervoert uit het Caribische gebiednaar Europa. 

Jorne Langelaan, een van de oprichters van Fairtransport zegt: ,,Na het krachtige signaal van de klimaattop in Parijs, dat het tijdperk van de fossiele brandstoffen ten einde loopt, kan men dit als het begin zien van de lange weg om alle transport emissievrij te krijgen. De enige eerlijke manier van vervoer is met de wind!’’ 

Arjan van der Veen is een van de oprichters van de duurzame rederij Fairtransport. Tijdens de presentatie op 26 februari informeert hij de bezoekers over de doelstellingen van Fairtrade Transport, de Schepen en de renovatie. De presentatie wordt gegeven op vrijdag 26 februari, in Museum Vlaardingen, aanvang 20 uur, toegang gratis. De presentatie is voor een ieder vrij toegankelijk. Inloop vanaf 19.30 uur.

Gerelateerd