Programma Open Monumentendag

07-09-2016 Uit Redactie

VLAARDINGEN - Op zaterdag 10 september van 12.00 uur - 16.00 uur is het Open Monumentendag met als thema ‘Iconen en Symbolen’. De officiële opening is die dag om 12.00 uur. Wethouder Hans Versluijs onthult dan aan de Westhavenplaats een informatiebord over luitenant-admiraal Gerard Callenburgh. Dit bord over een iconische Vlaardinger en zeeheld is een geschenk van de Historische Vereniging Vlaardingen aan de stad.

 

Voorprogramma rond trekvaart


Vrijdagavond 9 september komt de trekvaartgeschiedenis tot leven tijdens een voorprogramma van de Open Monumentendag. Om 19.00 uur start er straattheater bij de Gedempte Biersloot en daarna, vanaf 20.00 uur, kunt u twee lezingen bijwonen in de bibliotheek aan de Waalstraat 100. Trekschuiten, symbolen van de Gouden Eeuw, voorzagen in passagiers- en goederenvervoer tussen de steden. In 1654 sloot Vlaardingen op het vaarnetwerk naar Delft aan. De verbinding deed dienst tot begin jaren twintig van de 20e eeuw.

 

Programma 10 september: activiteiten, exposities en workshops

Op het programma van zaterdag staat onder meer een restauratie- en duurzaamheidsbeurs in de Grote Kerk. Speciaal is ook de kans om het Hollandia-gebouw te bezichtigen en een kijkje te nemen in de voormalige melkfabriek.

Museum Vlaardingen aan de Westhavenkade opent om 10.00 uur de deuren tegen een symbolisch tarief van 1 euro en hier is ook een kinderspeurtocht verkrijgbaar.

Ook het depot van Streekmuseum Jan Anderson is open van 14.00 – 16.00 uur. In het stadhuis kunnen bezoekers de rederijkersblazoenen bekijken. Die blazoenen lieten Hollandse steden in 1616 achter na een landjuweel in Vlaardingen, een feestelijke wedstrijd.

In restaurant Coisas & Loisas bij de Touwbaan is er om 14.00 uur een lezing over ‘De Oude Touwbaan’ en onder de Touwbaan, waar een vrijwilligersmarkt is, zijn foto’s te zien van verdwenen Vlaardingse iconen. Ook is hier een kleedjesmarkt en kunnen kinderen geschminkt worden. 

KADE40 houdt open huis met creatieve workshops. In café-restaurant Berlijn zijn foto’s te zien van de fotowedstrijd ‘Vlaardingse iconen en symbolen’ en is er om 15.15 uur een lezing over de Visbank. Bij de boerderij aan Trekkade 24 wordt een boerenpicknick georganiseerd.

In de Grote Kerk begint om 16.00 uur een klassiek concert als afsluiting van de Open Monumentendag.

Wie zich flanerend laat verrassen, kan kiezen uit drie korte wandelroutes, die te combineren zijn tot een langere route. De routes gaan over de Westhavenkade, langs de Touwbaan, de Markt, de Visbank, het Veerplein, het Liesveld, de Hoogstraat, de Kortedijk, ’t Hof en de Schiedamseweg.

Onderweg komen bezoekers symbolen van het visserijverleden tegen, bijvoorbeeld het tweelingpakhuis Westhavenkade 57 en 58, waarin Vlaardingers eeuwenlang haring verwerkten en de Visbank, waar tussen 1778 en 1949 verse zeevis geveild werd.

Bezoekers kunnen de toren van de Grote Kerk beklimmen voor een mooi Vlaardings uitzicht. Langs de route liggen ook recente bezienswaardigheden, zoals het Nieuw Vlaardings Tapijt aan het Veerplein, de Bloementrappen en de muurschildering aan de Afrol, waar historische gevelreclames in ere zijn hersteld.

Via wapenstenen bij de sluis en molen Aeolus komen wandelaars in ’t Hof en bij de watertoren. De wandelroute eindigt op de Schiedamseweg bij Villa IJzermans. De wandelroutes zijn verkrijgbaar bij Museum Vlaardingen.

 

Meer weten?

 

Meer weten over het programma  of de wandelroutes? Volg Open Monumentendag Vlaardingen op Facebook of kijk op geschiedenisvanvlaardingen

Gerelateerd