Categorieën

Service

Rederijkersfeest in Vlaardingen

Rederijkersfeest in Vlaardingen
Uit

Rederijkersfeest in Vlaardingen

  • Redactie
  • 06-09-2016
  • Uit
Rederijkersfeest in Vlaardingen
VLAARDINGEN - Wat moet het een feest geweest zijn in 1616, exact vierhonderd jaar geleden in Vlaardingen met toen nog 2000 inwoners; 40 jaar na de grote brand, die de Spanjaarden (met hulp van de Schiedammers) tijdens de Tachtigjarige Oorlog hadden uitgevoerd. Bijna alle houten huizen waren verbrand en de rest was beschadigd. Toch had de Rederijkerskamer De Ackerboom collega organisaties uitgenodigd in juli 1616 naar Vlaardingen te komen. Daar werden dan in de openlucht op een toneelvoorstellingen gegeven.

De teksten waren dikwijls ironisch en werden verkleed op de Markt opgevoerd. Niet alleen de tekst werd door een jury maar ook de aankleding. Zelfs de Kamer die van het verst kwam kreeg een prijs dikwijls tinnen of zilveren bekers.

De binnenkomst van de diverse gezelschappen was al een groot festijn. Een groot aantal verklede toneelspelers trok door de stad, waarbij iedere Kamer vooraf gegaan werd door één van de leden met een groot houten schilderij, een blazoen genaamd. Heel bijzonder is het dat deze houten schilderijen vier eeuwen bewaard gebleven zijn en al een lange tijd in de Raads- en Trouwzaal worden getoond.

Streekmuseum Jan Anderson heeft naast een boekje (dat op 10 september wordt gepresenteerd) een tentoonstelling over De Ackerboom gemaakt. Hier worden in kleur de afbeeldingen getoond van de blazoenen der vijftien steden, die vier eeuwen geleden de reis naar Vlaardingen hebben ondernomen.

In 1617 werd een boek uitgegeven met alle teksten en afbeeldingen van de blazoenen.  Hiervan wordt op de tentoonstelling een tweetal exemplaren getoond. Verder is er een aantal etsen van Vlaardingen uit die tijd en de plek waar de Rederijkers elkaar bekampten.

De tentoonstelling is tot het einde van het jaar te zien in Streekmuseum Jan Anderson aan de Kethelweg 50. Het museum is iedere zaterdagmiddag en eerste zondag van de maand geopend, steeds van 14.00 uur – 16.00 uur. Toegang gratis.