Categorieën

Service

Rondje cultuur voor brugklassers

Rondje cultuur voor brugklassers
Uit

Rondje cultuur voor brugklassers

  • Redactie
  • 07-04-2016
  • Uit
Rondje cultuur voor brugklassers

VLAARDINGEN - Maandag 11 april maken 740 Vlaardingse brugklasleerlingen van alle locaties van de VOS en het Geuzencollege kennis met tien Vlaardingse culturele instellingen. De brugklascultuurdag Culture Candy biedt hen die dag hapklare brokken kunst, fotografie, muziek, literatuur, film, theater, erfgoed en zelfs circuskunst in de vorm van korte, actieve workshops en inspirerende voorstellingen.


Feestelijk van start met The Earthquake Brassband

Om kwart voor negen verzamelen de leerlingen zich op de Markt om met elkaar naar het optreden van The Earthquake Brassband te kijken en te luisteren. De wethouder van cultuur, Cees Oosterom, opent met een korte toespraak de dag. Om negen uur waaieren de maar liefst 38 groepen brugklassers uit naar de diverse locaties in de stad. Deze zijn duidelijk te herkennen aan de beachflag met het Culture Candy-logo erop. Het workshoprooster is opgebouwd rond drie dezelfde theatervoorstellingen in de Stadsgehoorzaal, verspreid over verschillende tijdstippen op de dag. Zo krijgt elke brugklasser de gelegenheid om kennis met ‘De Stads’ én met theater te maken. Hiernaast volgt iedere leerling vier verschillende workshops. Met dit pakket boordevol cultureel snoepgoed zijn de brugklassers de hele dag zoet.


Tien instellingen doen mee

De deelnemende instellingen zijn: het archeologisch & bouwhistorische depot, Bibliotheek Vlaardingen, Circusschool Hannes en Co, Filmtheater Het Zeepaard, KADE40, De Kroepoekfabriek, Museum Vlaardingen, Stadsarchief Vlaardingen, de Stadsgehoorzaal en Streekmuseum Jan Anderson. De workshops waarmee deze instellingen zich aan de brugklassers presenteren, hebben allemaal een andere insteek.


Tussenopdracht

De leerlingen hebben een half uurtje tijd om van de ene naar de andere workshop of voorstelling te gaan. Ook dan zijn ze actief bezig. Dat doen ze aan de hand van een fotospeurtocht met opdrachten en vragen, waarbij het heden en het verleden elkaar versterken. Voor de groep met het beste resultaat is er de traditionele Culture Candyprijs: een grote taart voor de hele klas.