Scholieren krijgen les over Stadskraan

30-09-2020 Uit Redactie

VLAARDINGEN - Klas 2-VWO van het Groen van Prinstererlyceum was de eerste klas die de praktijkles volgde over de nieuwe stadskraan. In en voor een grote tent, kregen de leerlingen te horen hoe een kraan in elkaar steekt en konden deze kennis met het bouwen van een model in praktijk brengen. Het tweede deel van het programma werd in het museum gehouden. Daar hoorden zij meer over het doel en de functie van de kraan en de geschiedenis vanaf de eerste stadskraan, die in 1625 door het gemeentebestuur werd opgericht. 

De stadskraan die nu wordt gebouwd is een reconstructie van de laatste die in 2013 is afgebroken. Daarmee verdween een icoon uit Vlaardingen. De Stichting Stadskraan Vlaardingen heeft geijverd voor het herbouwen van de kraan en dat is gelukt. Momenteel worden de eerste onderdelen gemaakt bij de molenmaker in Stellendam. Vanaf begin oktober wordt in de tent de kraan afgebouwd en daarna op de museumkade aan de Westhavenkade opgebouwd. In november wordt de nieuwe Stadskraan feestelijk in gebruik genomen.

Alle leerlingen van de klassen 7 en 8 van het basisonderwijs en klas 1 en 2 van het voortgezet onderwijs kunnen de lessen volgen. Geïnteresseerde scholen kunnen zich vanaf nu aanmelden: zie de website www.stadskraanvlaardingen.nl, of rechtstreeks bij info@mareleducatie.nl.

 De werkzaamheden in de tent zijn ook voor de geïnteresseerde bezoeker te bekijken. Vanaf 7 oktober kun je op dinsdag tot en met vrijdag terecht van 12.00 tot 16.00 uur.  Maar alleen nadat men zich heeft aangemeld op info@stadskraanvlaardingen.nl en er een tijdstip is afgesproken. In de tent is een kleine tentoonstelling over de geschiedenis van de kraan in Vaardingen en over het trekvaartnetwerk, waar Vlaardingen deel van uit maakte.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date