Scholieren werken aan Vlaardingse corso-boot

01-08-2017 Uit Redactie

VLAARDINGEN - Scholieren Richard de Weerd en Manon Koster houden het graag spannend. Sinds twee maanden werken ze met zo'n 15 jongeren van de stichting AntiPesto aan decorstukken voor een boot over Vlaardingen 1018 tijdens het Varend Corso.

Aanstaande vrijdag 4 augustus doet het Varend Corso Vlaardingen aan. Dat is al bijna, maar toch is het nog lastig om aan Manon en Richard, beiden 16 jaar, te ontfutselen hoe de boot eruit gaat zien. ,,Daarover kunnen we niets zeggen'', lacht Richard. ,,Nee, echt niet, dat blijft een verrassing, kom maar kijken vrijdagmiddag 4 augustus'', vult Manon aan.

Ze hebben veel plezier bij het maken van de decorstukken. ,,Het is leuk, ambachtelijk werk'', vertelt Richard. ,,Sommige onderdelen kopen we kant en klaar, die hoeven we alleen te schilderen. Voor andere onderdelen moeten we echt iets bedenken. Dan maken we schetsjes en soms een echte bouwtekening en bedenken we welk materiaal het moet zijn. Manon lacht: ''En soms gaat het alsnog de prullenbak in, dan hebben we ons vergist.''

Ondanks dat Richard en Manon het graag mysterieus houden, kunnen we wel iets uit de gemaakte decorstukken opmaken. De boot lijkt heel Hollands te worden, met molens, klompen en misschien zelfs met een draaiorgel. Verklaarbaar: de overwinning van de Slag bij Vlaardingen in 1018 luidt immers een bloeiperiode in van het graafschap dat later Holland is gaan heten.

De dag voor het Varend Corso brengen de jongeren met een busje alle decorstukken naar het Westland, waar de boot ligt. Daar zetten ze alles in elkaar. Daar komen ook de bloemen erbij, die een Vlaardingse bloemist levert.

Benieuwd naar de boot? Ga dan aanstaande vrijdag even kijken en geniet van het mooie spektakel op het water! Ligt het corso op schema op de 'Rijnmonddag', dan bereiken de boten op 4 augustus om 17.15 uur het keerpunt aan de Emmakade in Vlaardingen.

Kijk op www.varendcorso.nl  voor de hele route.Gerelateerd