Symposium over visserij in Museum

19-05-2019 Uit Redactie

VLAARDINGEN - Op woensdag 22 mei 2019 houdt Museum Vlaardingen, in samenwerking met stadsarchivaris Harm Jan Luth-Mulders, het symposium “Onderzoek naar de geschiedenis van de visserij in het digitale tijdperk”.

De aanleiding voor dit symposium is tweeledig. Enerzijds wil Museum Vlaardingen aandacht besteden aan het feit dat een belangrijk deel van de Vlaardingse kranten (1804, 1869-1950), waaronder de Visserijcourant en diverse visserijgerelateerde tijdschriften (1894-1950) uit de collecties van het Stadsarchief, onlangs via Delpher (Platform Digitale Publicaties) digitaal beschikbaar zijn gekomen. Deze bronnen zijn een onuitputtelijke bron voor de onderzoeker en liefhebber van de (gehele) Nederlandse visserijgeschiedenis, maar niet minder voor geïnteresseerden in de Vlaardingse stadsgeschiedenis.

Tijdens het symposium spreekt een aantal prominente sprekers, waaronder prof. dr. Joan Hemels, emeritus hoogleraar massacommunicatie bij de Universiteit van Amsterdam en prof. dr. Henk den Heijer, emeritus hoogleraar zeegeschiedenis bij de Universiteit Leiden.

Tegelijkertijd wordt officieel afscheid genomen van dr. Jan van de Voort als vrijwilliger bij Museum Vlaardingen. Jan heeft jarenlang een grote rol van betekenis gespeeld voor zowel Museum Vlaardingen als voor het onderzoek naar de visserijgeschiedenis in het algemeen. Recent nog was hij initiatiefnemer van de digitalisering van de Vlaardingse kranten voor Delpher en voor de digitalisering van het Nederlands Visserijregister, dat later dit jaar online beschikbaar komt. Na afloop van het inhoudelijke programma biedt Museum Vlaardingen een informele afscheidsborrel aan voor dr. Jan van de Voort.
 

Aanmelden

Aanmelden voor het symposium en/of voor de afscheidsborrel kunt u doen via de website www.museumvlaardingen.nl Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date