Taal en gezondheid in de bieb

04-12-2018 Uit Redactie

VLAARDINGEN - Maandag 26 november 2018 organiseerden Bibliotheek Vlaardingen, Gemeente Vlaardingen en ZEL (Zorgorganisatie Eerste Lijn) een succesvolle Inspiratiemiddag Taal en Gezondheid in de Bibliotheek op de Waalstraat. 

In Nederland heeft één op de drie Nederlanders beperkte gezondheidsvaardigheden. Voor deze mensen zijn communicatie en informatiemateriaal in de zorg moeilijk te begrijpen. Voor zorgverleners is het lastig deze cliënten te herkennen. Communicatie, informatie en begeleiding sluiten daarvoor niet altijd goed aan bij de patiënt of cliënt.

Doel van deze bijeenkomst was het op de agenda zetten van het onderwerp gezondheidsvaardigheden. De organisatoren wilden de Vlaardingse zorgverleners inspireren, informeren en activeren op het gebied van basisvaardigheden in het algemeen en gezondheidsvaardigheden in het bijzonder.

De bijeenkomst begon met een rondetafelgesprek onder leiding van dagvoorzitter Marvin Visser (Vlaardingen in Beweging). Aan tafel sprak hij met Stichting Lezen & Schrijven, Bibliotheek Schiedam, NL Educatie en ZEL over de resultaten en de lessen van een voorbeeldproject bij Damzicht in Schiedam. Het gesprek ging ook over de ambities van de zorgorganisaties in Vlaardingen op het gebied taal en gezondheid. 

Daarna was er de mogelijkheid om deel te nemen aan workshops: 'Effectief communiceren' van Voorlichters Gezondheid, 'Positieve gezondheid' van Cynthya de Vaal of 'Herkennen en Doorverwijzen van laaggeletterden' door Michiel Sträter van Stichting Lezen & Schrijven. 

De bijeenkomst werd afgesloten met tips over hoe je je communicatiemateriaal begrijpelijk maakt. Na afloop kon elke deelnemer op de foto vastleggen wat zijn of haar volgende stappen op het gebied van laaggeletterdheid zullen zijn.

Gerelateerd