Categorieën

Service

Theaterproject Thuis

Theaterproject Thuis
Uit

Theaterproject Thuis

  • Redactie
  • 20-04-2015
  • Uit
Theaterproject Thuis

VLAARDINGEN - Ze leven samen in huizen waar de buitenwereld niet of amper in doordringt. Tot die op een dag doodleuk op de stoep staat. Stichting Elckerlyc, KADE40 en Theaterregisseurs Jan Jasper de Vries en Jurrien van Rheenen maken samen de Locatievoorstelling Thuis gebaseerd op de verhalen van dak- en thuislozen in Vlaardingen. 

Dak- en thuislozen kunnen in Vlaardingen terecht bij Stichting Elckerlyc. Deze stichting biedt een veilige leefomgeving en begeleiding aan personen vanaf achttien jaar, die door een noodsituatie dak- of thuisloos zijn. Deze anonieme personen leveren de woorden voor het theaterproject Thuis. De onbekende, die heel ver weg leek, komt in Thuis dichterbij. 

Soms vinden we zwijgen beter passen dan het spreken. Thuis gaat over die persoonlijke verhalen die balanceren tussen openheid en taboe en hoe wij daarnaar kijken. Over beeldvorming en hoe die wijzigt naar gelang de context. 

Op basis van interviews met cliënten van Stichting Elckerlyc schrijft Jan Jasper de Vries samen met Jurrien van Rheenen het script voor Thuis. De afgelopen weken interviewden zij hen. ,,De verhalen gaan over vallen en opstaan, over kleine en grote moeilijkheden, over kracht en kwetsbaarheid’’, vertelt De Vries. ,,Je denkt steeds, deze verhalen gaan iedereen aan.’’
 

Theater op locatie

De voorstelling wordt gespeeld in een flatgalerij of woonbuurt ergens in Vlaardingen. ,,We willen mensen samenbrengen op plekken waar we vaak enkel op onszelf zijn aangewezen. Slachtoffers van huiselijk geweld of schuldproblemen leven vaak in een isolement en de problemen komen vaker voor dan je denkt. In Nederland worden jaarlijks ruim 87.000 mensen slachtoffer van incidenteel huiselijk geweld’’, zegt Angelina Franken, directeur van Stichting Elckerlyc. ,,Dit zijn alleen de gevallen die gemeld worden. We vermoeden dat het werkelijke aantal nog veel hoger ligt.’’

Met deze voorstelling willen KADE40 en stichting Elckerlyc meer begrip voor de situatie van dak- en thuislozen creëren. Wederzijds rust er een taboe op het vertellen dat men in een opvang woont. De een geneert zich, de ander is bevreesd om contact te maken. 

Thuis is te zien op 20 en 21 juni. Kaartverkoop start in mei.

KADE40

Westhavenkade 40, Vlaardingen

Meer over KADE40 →