Toneelgroep Het Volk brengt Veteranen

15-11-2016 Uit Redactie

VLAARDINGEN - Het is inmiddels alweer de achtste keer dat Toneelgroep Het Volk neerstrijkt in de Stadsgehoorzaal. In de gloednieuwe voorstelling Veteranen op vrijdag 18 november worden de veteranen Krijn Versluijs en Nico Kranenburg gevolgd tijdens negen herdenkingen over meer dan dertig jaar. Met hun gewoonten, hun onhebbelijkheden, hun irritaties en hun twijfels. In de onvervalste stijl van Het Volk vol herkenning, humor en ontroering spelen Wigbolt Kruijver en Bert Bunschoten de twee veteranen die steeds minder erkenning menen te ontmoeten, maar elkaar uiteindelijk wel vinden in een diepe kameraadschap. In onvervalst spitse, subtiele en humoristische dialogen. 

In hun actieve periode onder de wapenen kwamen veteranen Versluijs en Kranenburg elkaar nooit tegen. Maar vanaf de tachtiger jaren vormen ze jaar na jaar getweeën tientallen malen de erewacht tijdens de herdenking bij het plaatselijke oorlogsmonument. De gereformeerde leraar Krijn is voorzitter van het organisatiecomité. Hij weet ergens in de jaren tachtig de eigenzinnige katholieke bakker Nico voor de herdenking te strikken. Na hun pensioen beginnen de oorlogsherinneringen een steeds grotere rol in hun leven te spelen. Ondanks al hun verschillen, blijken Krijn en Nico een belangrijk verleden te delen: dat van de militaire acties in Nederlands-Indië. Ook al krijgt Nico moeite met controle over zijn emoties na een herseninfarct en worstelt Krijn met de vraag naar schuld en vergeving. Met het levendiger worden van de herinnering worden de mannen langzamerhand steeds meer wapenbroeders. 

Veteranen is een speciaal op Het Volk toegesneden versie van het door Bouke Oldenhof geschreven Friestalige Feteranen dat in Friesland in het seizoen 2014-2015 45 maal voor overwegend uitverkochte zalen met meer dan 10.000 toeschouwers werd gespeeld. In september 2016 vierde Toneelgroep Het Volk zijn veertigjarig bestaan. Tijdens deze feestelijke gebeurtenis werden Bert Bunschoten, Joep en Wigbolt Kruijver benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.  

Vrijdag 18 november 2016, aanvang 20.30 uur, deuren open 19.30 uur. toegang € 20,50. Kaarten kunnen worden besteld via www.stadsgehoorzaal.nl.

Gerelateerd