Toneelgroep ONI viert 60-jarig jubileum

02-11-2016 Uit Redactie

,,Toneelspelen is mijn passie en mijn gekte’’, aldus Sylvia Bot van toneelgroep ONI uit Vlaardingen. En zij is niet de enige… Al 60 jaar voert de toneelgroep ONI, een van de vier grootste toneelgroepen uit de regio, diverse toneelstukken op. Zaterdag 12 november 2016 viert Toneelgroep ONI haar 60-jarig jubileum in de Stadsgehoorzaal in Vlaardingen. De klucht ‘De tante van Charlie’ in de bewerking van Jon van Eerd wordt opgevoerd.

 

De klucht ‘De tante van Charlie’

Op 1 mei 1956 speelde ONI haar eerste toneelstuk ‘Vliegtuig vermist’ in het toenmalige gebouw Liefde en Vrede aan de Gedempte Biersloot in Vlaardingen. Op 12 november speelt ONI in de Stadsgehoorzaal, waar sinds 1963 het streven is twee keer per jaar een voorstelling te gegeven.

Het jubileumtoneelstuk gaat over kolonelszoon Rogier, die financieel aan de grond zit. Samen met zijn vriend Charlie zoekt hij een middel om hun aanstaande schoonvader te overtuigen van zijn rijke afkomst. In een bezoek van Charlie’s rijke tante zien ze dé kans. Maar als de tante pas veel later blijkt aan te komen, wordt de butler des huizes overgehaald zich als tante voor te doen. Als dat maar goed gaat...

60 jaar is niet niks, daarom wordt de avond dan ook feestelijk afgesloten met het traditionele ONI ‘bal na’. Hiermee bedankt de toneelgroep haar trouwe gasten die hun voorstellingen hebben bezocht.

Over de jaren heen hebben diverse bijzondere evenementen  plaatsgevonden. Zo was het meest indrukwekkende toneelstuk ‘A Christmas Carol’ in 2003. Met een cast van zo’n 65 personen, 13 verschillende decors, 21 decorwissels en een uitverkochte zaal van 700 bezoekers. Hoe bijzonder is dat?

De toneelgroep bestaat uit 10 spelers, 1 regisseur, 2 inspiciënten, 2 decorbouwers, 1 kledingadviseuse en 1 coupeuse. Dat een toneelstuk niet zomaar iets is, blijkt wel uit de wijze rondom het kiezen van een toneelstuk. ,,Er worden zichtzendingen aangevraagd van diverse stukken afhankelijk van het genre dat ONI wil spelen. Daarna maakt een leescommissie een selectie’’, aldus Gees. ,,Deze selectie wordt voorgedragen aan het bestuur, dat uit 5 personen bestaat. Vervolgens wordt er op basis van haalbaarheid en inzet van spelers een keuze gemaakt’’.

Kaarten à € 16,00 zijn te koop aan de kassa van de Stadsgehoorzaal of via de website stadsgehoorzaal.nl  

 

Gerelateerd