Vakanties van vroeger in Stadsarchief

25-11-2017 Uit Redactie

VLAARDINGEN - De kleine expositie over de Vlaardingse Vakantieweken in het Stadsarchief is verlengd tot en met de kerstvakantie (5 januari 2018). Bent u nog niet in de gelegenheid geweest de honderden foto’s, de vele vakantiegidsen, krantenknipsels en archiefstukken te komen bekijken? Stap dan het Stadsarchief eens binnen.

Veel vijftig- en zestigplussers, de kinderen van toen, zullen een warm gevoel krijgen bij het zien van die zomerse beelden uit lang vervlogen tijden. En herkent u uzelf op één van de foto’s? Dan maakt het Stadsarchief er een fraaie afdruk van.


Hoe het begon …

In de zomer van 1947 ging dit veertien dagen durende evenement voor jong en oud voor het eerst van start. Toen richtte de Stichting Vlaardingse Gemeenschap in 1947 het ‘Centraal Vacantie-comité’ op. Voorzitter was wethouder en locoburgemeester H.K. van Minnen. Burgemeester mr. J. Heusdens werd tot erevoorzitter benoemd. De bedoeling was om in de zomer twee weken lang – onder de naam ‘Vacantieweken’ – een gevarieerd activiteitenprogramma aan te bieden voor jong en oud. ‘Droomland’, het versierde en verlichte stadspark Het Hof, dat in 1949 gestalte kreeg, was een onbetwist hoogtepunt.
Door omstandigheden werd het ‘Vacantie-comité’ in de loop van 1956 opgeheven.


Vakantievreugd

In 1957 zag het Comité Jeugdvakantievreugd het levenslicht. De zogenaamde ‘Kindervakantiefeest’-activiteiten richtten zich, zoals de naam al aangeeft, vanaf dat jaar specifiek op de Vlaardingse jeugd. Duizenden kinderen deden mee met stepwedstrijden, zeepkistenraces, tentenbouwwedstrijden, drumbandconcoursen met zelfgemaakte trommels, rolschaatswedstrijden, lampionnen- en maskeradeoptochten en versierde fietsenwedstrijden. Ze zagen Swiebertje in de Stadsgehoorzaal of bezochten een poppenkastvoorstelling op het feestterrein.


Komt u ook?

Het Stadsarchief aan het Plein Emaus is van dinsdag tot en met vrijdag van 09.00 uur - 17.00 uur geopend (met uitzondering van dinsdag tweede kerstdag). De toegang is gratis en ook de kleinkinderen zijn welkom.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date