Categorieën

Service

Vazen, schalen en bouwputten in Galerie De Duig

Vazen, schalen en bouwputten in Galerie De Duig
Uit

Vazen, schalen en bouwputten in Galerie De Duig

  • Redactie
  • 25-07-2019
  • Uit
Vazen, schalen en bouwputten in Galerie De Duig
VLAARDINGEN - Van 3 tot en met 25 augustus exposeren Fijkje Fontijne-Langejan en André Pelgrim in Galerie de Duig. Fijkje exposeert met haar keramiek en André vult hierbij de wanden met houtsnede en digitale print.

Fijkje Fontijne-Langejan genoot haar opleiding aan de academie voor beeldende kunsten in Rotterdam en deed in 1962 eindexamen. Tijdens haar opleiding aan die academie kreeg zij onder andere les van Wally Elenbaas, de richting die zij volgde was decoratieve nijverheid.

De laatste jaren maakte Fijkje ontwerpen in keramiek en brons. Zij exposeerde met dit werk verspreid door de regio. Klei is voor haar een heerlijk materiaal, boetserend zoekend naar een bepaalde vorm. Naast het menselijk figuur inspireerde haar vooral uilen en andere dieren, deze heeft zij naar het kleimodel in was gevormd en vervolgens in brons laten gieten.

Haar schalen en vazen in keramiek zijn meer gebruiksvoorwerpen en hebben vooral betrekking op de zee en zijn vaak meerzijdig te bekijken. Op deze expositie in Galerie de Duig zijn vooral de vazen en schalen vertegenwoordigd. 

André Pelgrim genoot zijn opleiding aan de Rotterdamse avond Academie, tekenen, schilderen en grafische vormgeving, in 1967 studeerde hij af. Het grafische vak had op de academie zijn speciale interesse. Na zijn opleiding was hij werkzaam als docent beeldende vorming in het voortgezet middelbaar onderwijs in Vlaardingen, tot aan zijn pensionering in 2006.

Naast zijn baan als docent is hij ook altijd voor zichzelf bezig geweest met eigen werk. Met dit werk exposeerde hij regelmatig verspreid door Vlaardingen.

In 1968 kocht het archief van Rotterdam een eerste topografisch werk van André in aquarel, ‘de bouw van het Kleinpolderplein’. Het was zijn eerste ‘bouwput’ als onderwerp. Vanaf het begin waren bouwprojecten een bron van inspiratie voor André Pelgrim, ook zijn belangstelling voor infrastructuur werd groter. Hiernaast vormden de muziektitels van de Franse componist Olivier Messiaen een bron van inspiratie voor de ‘Letterbeelden’. Het ‘object’ vormt tegelijkertijd in die begin jaren inspiratie voor allerlei stillevens in aquarel en later ook in houtsneden.

Typografie is het belangrijkste element in houtsneden voor Pelgrim de laatste jaren, het meest recent is de mogelijkheid om een digitale print hiervan te maken. In die prints is zijn digitale archief van eigen werk dan erg behulpzaam geweest.


De opening wordt verricht op zaterdag 3 augustus om 15.00 uur door ds. Jan de Geus (predikant in Vlaardingen) De entree is gratis en de koffie en thee of wat fris zijn van het huis! Galerie De Duig bevindt zich aan de Landstraat 29.