Vlaardingen viert vacantiefeest

16-06-2017 Uit Redactie

VLAARDINGEN - Burgemeester Annemiek Jetten opende donderdagmiddag in het stadsarchief van Vlaardingen de unieke expositie ‘Vlaardingen viert vacantiefeest 1947, start van de Vlaardingse Vakantieweken'. Dit jaar is het precies zeventig jaar geleden dat de Stichting Vlaardingse Gemeenschap werd opgericht. De voorzitter was wethouder en locoburgemeester H.K. van Minnen (1900-1982) en tot erevoorzitter werd burgemeester mr. J. Heusdens benoemd. De bedoeling was om twee weken lang – onder de naam ‘Vakantieweken’ – een gevarieerd vakantieactiviteitenprogramma aan te bieden voor jong en oud. Tien jaar lang beleefden de inwoners van Vlaardingen een heerlijke zomer.

In 1956 werd het ‘Vacantie-comité’ opgeheven. ‘En de jeugd dan?’ klonk het uit diverse hoeken. In 1957 zag daarom het Comité Jeugdvakantievreugd het levenslicht. De zogenaamde ‘Kindervakantiefeest’-activiteiten richtten zich vanaf dat jaar specifiek op de Vlaardingse jeugd. De Vakantieweken hebben die jaren na de oorlog een wezenlijke bijdrage geleverd aan de vorming en het bewustzijn van vele Vlaardingers. Bij het horen van de woorden ‘Droomland’, zeepkistenraces, steltloopwedstrijden, toren beklimmen, maskeradeoptochten, versierde fietsenwedstrijden, lampionoptochten en tobbevaren, komen bij veel zestigplussers de herinneringen weer bovendrijven. 

Vooraf aan de opening kreeg de burgemeester uit handen van de heer Kees Verhulst een exemplaar overhandigd van het verenigingsblad Tijd-Schrift van de Historische Vereniging Vlaardingen. Verhulst, die ook de initiatiefnemer van deze expositie is, schrijft in het blad met anderen over de Vlaardingse Vakantieweken. Leden van de HVV krijgen het Tijd-Schrift vol vakantie herinneringen thuis bezorgd. De expositie is tot en met 31 oktober gratis te bekijken van dinsdag tot en met vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur in het stadsarchief aan het Plein Emaus 5. Uw persoonlijke herinneringen en foto’s aan de Vakantieweken zijn daar natuurlijk van harte welkom!Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date