Vlaardings tekenwonder Rajacenna laat iedereen versteld staan

25-01-2019 Uit Redactie

VLAARDINGEN - Simultaantekenen met zowel de linker- als rechterhand is een buitengewone moeilijke kunstvorm, die nooit eerder is uitgevoerd met kleurpotloden in het hyperrealisme. Het Vlaardingse tekenwonder Rajacenna heeft nu zowel Taylor Swift als Selena Gomez gelijktijdig vereeuwigd in twee uitzonderlijke gekleurde potloodtekeningen.

Rajacenna heeft een kundigheid die geniën zoals Albert Einstein en Leonardo da Vinci ook bezaten. Ambidextrie of tweehandigheid is een zeldzaam fenomeen. Slechts één procent van de wereldbevolking heeft een natuurlijke vorm van ambidextrie. Met beide handen tegelijkertijd kunnen tekenen is zeer opmerkelijk te noemen. Met de linker- en rechterhand op hetzelfde moment twee totaal verschillende tekeningen produceren is nog uitzonderlijker. En tekeningen maken op dit hyperfotorealisme-masterniveau is al helemaal onvoorstelbaar. Bijkomend detail van deze vaardigheid is dat Rajacenna dit nooit vooraf heeft geoefend.

De ogen van Rajacenna worden vaak vergeleken met die van een fotocamera. Haar arts zei eens: ,,Haar hersenen moeten zeer ingewikkelde processen berekenen alvorens die informatie naar haar handen te verzenden.''

Als tiener één van de beste artiesten ter wereld

Zonder ooit een kunstopleiding te hebben gehad, werd Rajacenna als tiener (2009) wereldwijd bekend met haar tekeningen die niet van een foto te onderscheiden zijn. Ze behoorde ineens op jonge leeftijd tot de beste artiesten ter wereld. In 2009 was 'potlood-Ninja', zoals journalisten Rajacenna noemen, één van de eerste artiesten, die de trend op internet zetten door beroemdheden met potlood te tekenen en het proces op video te zetten. Kort daarna verscheen ze in veel Nederlandse TV-programma's, wereldwijde tijdschriften, kranten, op de radio en zelfs op de Japanse tv. Op zeventienjarige leeftijd behoorde ze al tot de 400 meest inspirerende vrouwen en ontving ze de 'Born to lead' Award van CosmoGirl.

In 2011 vroeg Justin Bieber's platenmaatschappij haar om de tekening die ze gemaakt van hem persoonlijk te geven. Ze nam deel aan de 'ArtAcademy' campagne van Nintendo en een grote reclamecampagne van het beroemde Braziliaanse interieurdesignbedrijf Mosarte. Ze werd gefeatured in de Elite tentoonstelling in de 'Mailbox' in Birmingham, Engeland en de band Owl City, singer-songwriter Adam Young, vroeg haar om een promotionele tekening te maken voor de timelapse video van de cover art van zijn album, Mobile Orchestra.

Het hele proces van de gelijktijdige tekeningen zijn te zien in een timelapse video. Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date