Vlaardingse boten op Varend Corso

01-08-2018 Uit Redactie

VLAARDINGEN - Met als thema ‘Helemaal Hollands’ viert het Varend Corso op 3, 4 en 5 augustus het Vlaardingse millenniumfeest mee. De stoet boten met bloemen, planten en groenten trekt door het Westland, Schipluiden, Maassluis, Delft, Den Haag en Vlaardingen. Voorop vaart het Vlaardingse vlaggenschip. Dit is een boot in Vikingstijl met Vlaardingse strijders, boeren en edelen uit de elfde eeuw. Op vrijdag 3 augustus vaart het corso naar Vlaardingen.

Het Vlaardingse vlaggenschip komt op vrijdag 3 augustus rond 17.00 uur aan bij de kade bij sportcentrum De Polderpoort. Burgemeester Annemiek Jetten heet de middeleeuwers dan welkom in Vlaardingen. De burgemeester leest ook een korte maar krachtige brief van graaf Dirk III voor, die gericht is aan alle Hollanders. Zij geeft deze brief mee aan het Vlaardingse vlaggenschip, om symbolisch onder alle Hollanders te verspreiden tijdens het Varend Corso. In Delft neemt de locoburgemeester op zondag 5 augustus de brief in ontvangst.

 

Vlaardings vlaggenschip

Het Vlaardingse vlaggenschip is een boot in Vikingstijl met veel schilden en een indrukwekkend zeil aan een mast die naar beneden kan. Regisseur Olga Hartman heeft de figuranten begeleid: “We hebben 23 figuranten en elke dag zijn er 10 mensen op het schip. Het idee is dat de figuranten middeleeuwse strijders uit Flardinga zijn die net van het slagveld komen. Ze zijn op de boot gestapt om tijdens het corso over de overwinning te vertellen.” Behalve het Vlaardingse vlaggenschip is er meer Vlaardingse inbreng. Ook de Vlaardingse Stichting Antipesto doet weer mee. Net als vorig jaar is een groep jongeren van Antipesto aan de slag gegaan om een boot te maken in het thema van de Slag bij Vlaardingen. Hun boot verbeeldt het leven in de nederzetting Flardinga in 1018. Toeschouwers kunnen boeren, een hut, een oven en visnetten zien. En prachtige bloemen en groenten natuurlijk. Op een van de muziekboten speelt de Vlaardingse blaaskapel De Haringkoppen.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date