Vlaardingse podia worden ‘mee-maak-podia’

29-04-2019 Uit Redactie

VLAARDINGEN - De Stadsgehoorzaal en poppodium De Kroepoekfabriek kregen afgelopen maand goed nieuws: ze worden officieel mee-maak-podia! Met deze landelijke erkenning wordt Vlaardingen uitgenodigd de podia maximaal te gebruiken. Al jaren zetten de organisaties zich in om via de podiumkunsten bij te dragen aan maatschappelijke uitdagingen als Eenzaamheid, Armoede, Inclusiviteit en Laaggeletterdheid. Dat is opgevallen door het landelijke Fonds voor Cultuurparticipatie, met als resultaat dat de Vlaardingse podia de komende twee jaar de ruimte krijgen om hun maatschappelijke missie verder uit te werken. 

De podia zijn trots en dankbaar. Renske Verbeek, directeur: “De komende twee jaar mogen we samen met de stad twaalf evenementen gaan ontwikkelen, die vanuit theater, muziek of dans bijdragen aan grotere thema’s als eenzaamheid, armoede, inclusiviteit en laaggeletterdheid. Dat zijn onderwerpen waar we ons al jaren voor inzetten, wat nu wordt beloond met extra support vanuit het land.”

 

Steuntje in de rug voor initiatiefnemers

De komende twee jaar organiseren de Vlaardingse podia diverse brainstormsessies, waar culturele ideeën uit de stad worden aangewakkerd, die kunnen bijdragen aan een nog fijner Vlaardingen. Initiatiefnemers die de kar willen trekken van hun project, kunnen van de podia een financieel steuntje in de rug krijgen plus advies over alle mogelijkheden om het idee om te zetten in een goed resultaat.

 

Inspiratie

Het multiculturele festival ‘Moestuin’ in november 2018 diende ter inspiratie. Sahra Muse, een Vlaardingse vrouw die van oorsprong uit Somalië komt, klopte aan met de vraag of ze een keer kon optreden. Daaruit is het idee ontwikkeld voor het Moestuin Festival, waar uiteindelijk met 40 Vlaardingers met allemaal verschillende culturele achtergronden samen aan is gewerkt.

 

Verbindingen leggen

Kimberly Ruppert, medewerker van de Stadsgehoorzaal en De Kroepoekfabriek legt uit: “Als podia hebben wij de taak om deelname aan podiumkunsten te stimuleren en nieuwe verbindingen met de omgeving te creëren. Hoe mooi is het dat we dat kunnen doen door kunst en maatschappij samen te verbinden!”

Het Fonds voor Cultuurparticipatie heeft de subsidie MeeMaakPodia in het leven geroepen. De erkenning voor Vlaardingen is een fantastische aanmoediging en zet de stad goed op de kaart. Verbeek: “De podia zijn van ons allemaal en op deze manier kunnen we er nog meer voor zorgen dat de hele stad voordeel heeft aan de Stadsgehoorzaal en  De Kroepoekfabriek.” 

Op woensdag 14 mei om 16:00 uur is de hele stad uitgenodigd om verder te praten over de kansen die er zijn in de strijd tegen Eenzaamheid. De maand erop, op woensdag 19 juni, wordt de stad uitgenodigd om ideeën te bedenken rondom podiumkunsten en laaggeletterdheid. En op zaterdag 25 januari is er weer een Moestuinfestival in het theater!Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date