Windwijzerdebat ‘Moderne communicatie en eenzaamheid’

06-04-2018 Uit Redactie

VLAARDINGEN - Op zaterdag 14 april organiseert De Windwijzer een debat over moderne communicatie en eenzaamheid. Filosoof en publicist Hans Schnitzler, als docent verbonden aan vormingsinstituut de Bildung Academie, deed een onderzoek onder zijn studenten naar wat het effect is als je een week lang je smartphone, laptop, tablet en PC niet gebruikt. Wat komt er dan voor in de plaats?

Heb je nog vrienden als je niet meer op Facebook zit, besta je überhaupt nog, als je niet meer in een schermenwereld leeft, wat gebeurt er met je beeld op de wereld als dat niet meer wordt gekleurd door wat je door de digitale media krijgt aangereikt? Zeer dringende en actuele vragen voor ieder van ons. Een groep studenten onderwierp zich vrijwillig aan een ‘digitale detox’ en over de uitkomsten van dat experiment schreef Hans Schnitzler het boekje ‘Kleine filosofie van de digitale onthouding’. Hierin reflecteert hij op hun ervaringen aan de hand van een keur aan (techniek)filosofen en hedendaagse auteurs. Wat de digitale detox doet voor je lichamelijk welzijn, de sociale contacten en ruimte en tijd om na te denken, bleek verrassend.

Voor iedereen die min of meer verslaafd is aan zijn smartphone maar zich ook nog wel eens achter zijn oren krabt als hij op straat, in het openbaar vervoer, op school en op de werkplek zijn medemensen massaal in hun beeldschermpjes verdiept ziet, kan dit een heel interessante middag worden.

De Windwijzer gaat het digitale detox-experiment herhalen in Vlaardingen. Met de deelnemers aan dit experiment wordt vooraf en achteraf gesproken en van hun ervaringen wordt verslag gedaan. Ook zullen zij op de debatmiddag worden geïnterviewd. Verder zal er na een inleiding van Hans Schnitzler door een paar Vlaardingers uit de wereld van onderwijs en communicatie een reactie gegeven worden op het boekje van Hans Schnitzler. Daarna zal er uitgebreid gelegenheid zijn voor debat met de auteur.

Het debat begint om 15.00 uur, toegang vrij. Aanmelding voor het debat kan via info@dewindwijzer.nlDe Windwijzer bevindt zich aan de Schiedamseweg 95 in Vlaardingen.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date