Wintertentoonstelling jong talent in KADE40

18-11-2017 Uit Redactie

VLAARDINGEN - Als culturele instelling maakt KADE40 zich sterk om jong talent in de kunsten te ontdekken en te begeleiden. In december organiseert KADE40 de Wintertentoonstelling Jong Talent, waarin tien jonge Vlaardingse makers hun werk tonen aan het publiek. Op deze manier ontstaat 'een visitekaartje' van de hedendaagse beeldende kunst van jong Vlaardingen.

De tentoonstelling maakt deel uit van het project Jong Talent, een initiatief van KADE40 dat met steun vanuit de gemeente gerealiseerd kan worden. ,,KADE40 heeft een uitgebreid stageprogramma, waarbij studenten de gelegenheid krijgen om vrijwel zelfstandig een project op te zetten en uit te voeren, variërend van les geven op een basisschool tot het geheel produceren van een evenement'', vertelt directeur Sylvia Hagers. ,,Vorig jaar hadden wij het geluk Robbert Roskam als stagiair te mogen ontvangen. Na een succesvolle stage waarin hij meeliep met een aantal docenten beeldend bij KADE40 en zelf lessen gaf in het Vlaardingse Schatten programma van KADE40 in het basisonderwijs, geeft Robbert zijn eigen teken- en schilderlessen aan zijn cursisten in het Jongerenatelier en is hij (denken wij) de jongste curator van Nederland door het geheel zelfstandig organiseren van de Wintertentoonstelling Jong Talent.''
 

Begin van beroepscarrière


Robbert Roskam (1996) is inmiddels vierdejaars student aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Hij volgt de opleiding ‘docent beeldende kunst en vormgeving’ en is vol enthousiasme aan de slag gegaan met de Wintertentoonstelling. ,,Ik mag met negen geweldige makers werken die actief zijn in of rondom Vlaardingen. Als curator houd ik me bezig met het selecteren van werk en het inrichten van de tentoonstelling. Mijn netwerk wordt vergroot. Ik hoop dat we in de toekomst meer kunnen doen met de groep makers die nu hun werk gaan presenteren binnen de tentoonstelling. Ik zie dit ook echt als het begin van mijn beroepscarrière.'' Hagers vult aan: ,,Robbert is het perfecte voorbeeld van wat wij met het project Jong Talent willen bewerkstellingen. KADE40 geeft jong talent een eerste opstartmogelijkheid om zich via deze opstap verder door te ontwikkelen als zelfstandig cultureel ondernemer.'' De vormgeving van dit Jong Talent-project is in handen van een ander jong Vlaardings talent, Edie Koetsenruijter (1994). Zii is na haar stage bij KADE40 gestart met haar eigen bedrijf Wolved en is op deze wijze betrokken bij de Wintertentoonstelling.  

De Wintertentoonstelling Jong Talent geeft een goed overzicht van wat er op het gebied van beeldende kunst allemaal te zien is en omvat alles van mode tot schilderkunst, installaties en film. De Wintertentoonstelling is een onderdeel van het project ‘Jong Talent’, een initiatief van KADE40, dat met steun vanuit gemeente Vlaardingen kan worden gerealiseerd. De tentoonstelling Jong Talent wordt op donderdag 7 december om 20.00 uur geopend door wethouder van cultuur Arnout Hoekstra, samen met curator Robbert Roskam. De expositie duurt tot en met 22 december en is vrij toegankelijk. Locatie: KADE40, Westhavenkade 40.

Gerelateerd