Word donateur van de Balder!

04-01-2018 Uit Redactie

VLAARDINGEN - Toen de Balder VL92 weer in haar oorspronkelijke thuishaven arriveerde was het toenmalige Visserijmuseum nog ongewis over de werkelijke staat van deze inmiddels 105 jaar oude haring zeillogger. Het Visserijmuseum had het scheepje namelijk gekocht voor een symbolisch bedrag. Al snel bleek dat er het nodige moest gebeuren om deze oude dame voor het nageslacht te behouden en dus ook de haringvisserij levend te houden in Vlaardingen wat eens de grootste haringstad van ons land was. 

In goed overleg is er besloten om de Balder VL92 onder te brengen in een stichting, deze is genaamd Stichting Zeillogger Balder. Deze stichting heeft zich ten doel gesteld de BalderVL92 voor het nageslacht te behouden en daarmee tevens de haringcultuur. Er wordt tenslotte elk jaar weer de binnenkomst van de eerste nieuwe haring nagespeeld en de BalderVL92 speelt hierin een prominente rol. 

Om dus de Balder voor het nageslacht te behouden was het dringend noodzakelijk dat zij grondig gerenoveerd werd. Dit is met donaties van een aantal grote sponsoren gelukt en zij ligt momenteel weer te pronken voor het huidige Museum Vlaardingen. Inmiddels is een groot aantal vrijwilligers bezig om haar weer zoveel mogelijk in de oude staat terug te brengen. Het vooronder is klaar en momenteel wordt hard gewerkt aan het ruim. Waar vroeger de haringvaatjes stonden zal nu een informatie centrum c.q. ontvangstruimte komen. In deze ruimte zal informatie worden verstrekt over de haringvangst in het verleden.

Momenteel en ook voor de toekomst is het de bedoeling dat per jaar een aantal evenementen wordt bezocht, zo was zij de afgelopen jaren te gast in Scheveningen, Middelharnis, Rotterdam en Maassluis. Dit alles om wat financiën in kas te krijgen voor de verdere afbouw maar ook voor het onderhoud. Dit laatste is dus een probleem, maar de Stichting Zeillogger Balder wil het nooit meer zo ver laten komen als het voor de grote renovatie was. Enthousiaste bezoekers hebben al diverse malen gevraagd hoe en of zij de Balder VL92 op enige wijze kunnen steunen. Nu het echter zo is dat binnenkort min of meer de laatste hand aan de inrichting van het ruim wordt gelegd kunnen wij als sponsorcommissie ook een donateurschap te water laten.
 

Vanaf heden kunt u zich aanmelden als donateur van dit meer dan 105 jaar oude scheepje voor het minimale bedrag van € 25,- per jaar. Natuurlijk krijgt u hier iets voor terug. Na ontvangst van uw donatie ontvangt u uit de serie van ’t Oft naar ’t Oofd het boekje 'De levensloop van de haringlogger VL92 Balder'. Daarnaast ontvangt u driemaal per jaar het blad De Spil, een uitgave van de Vrienden van het Museum Vlaardingen, De Stichting Zeillogger Balder en het Museum Vlaardingen. Verder krijgt u een reductie op uw eerste vaart met deze historische zeillogger. 

Doet u mee? Neem dan contact op met Karel Schot of Gera van der Weijden. Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date