Zetelrovers, vechten, strand, bier en vrijheid in TOFT

06-04-2019 Uit Redactie

VLAARDINGEN - Het bekende Vlaardingse biermerk Vulcaan heeft het Rotterdamse biermerk Pelgrim en Raven Bone Hill uit Maassluis verslagen bij de biertest in Talk of the Town. In de editie van 5 april werden de drie verschillende bieren blind beoordeeld door de vakjury. Unaniem kwam Vulcaan als de beste naar voren. De jury was erg enthousiast over de structuur en nasmaak van het bekende biermerk. ‘Bier zoals bier hoort te zijn’, oordeelde de vakjury na een uitgebreide proeverij aan de bar in de hoek van de uitverkochte Harmonie.

Zetelrovers
Marcel Kerkhof en Ingrid Wijker namen vrijdagavond plaats op de theaterstoelen in de Harmonie. Zij vertelden over de breuk met de SP en de manier waarop zij werden tegengewerkt door het partijbestuur. ‘Op een gegeven moment konden wij niet eens meer een kleine bescheiden bijdrage uit de partijkas krijgen om ons werk als raadslid goed uit te voeren. Dat was de druppel’, zei Marcel Kerkhof. Het was een roerige periode voor de twee voormalig leden van de Socialistische Partij. ‘Na het vertrek van Arnout (Hoekstra, voormalig wethouder red.) zijn er een aantal dingen binnen de partij gebeurd’, vulde de welbespraakte Ingrid Wijker haar fractiegenoot aan. ‘Wij wilden de onderste steen boven hebben, maar werden van alle kanten tegengewerkt. Iedereen wees op een gegeven moment naar elkaar. We kwamen er al snel achter dat we zo niet langer door konden.’ ‘Die tent was echt lek’, vulde Kerkhof nog aan. Een breuk met de SP volgde. De zetels werden meegenomen en er werd een eigen fractie opgericht. Presentator Tjerk van der Ende opperde tijdens Talk of the Town een nieuwe ‘lijmpoging’. Maar het duo was resoluut: ‘Tijdens de afgelopen verkiezingen hebben we wel op de SP gestemd, maar op gemeenteniveau is het echt klaar’, vertelden Kerkhof en Wijker.

‘De burgemeester is geen goede burgemeester’
Ron Boers nam deze editie plaats op de befaamde kruk. De dilemma’s waren zoals vanzelfsprekend lastig te beantwoorden. Boers moest bijvoorbeeld iezen tussen de VVD, waar hij zijn Vlaardingse politieke carrière begon en ONS. Vlaardingen, de partij waar hij met veel bombarie werd uitgezet samen met Tim Thiel. Uiteindelijk koos hij voor het laatste. ‘Omdat ik sympathie heb voor Gilles Pappers (fractievoorzitter red.).’ Het dilemma zorgde voor de nodige hilariteit in de zaal. Tjerk van der Ende vroeg het markante raadslid naar zijn aanvaringen met de burgemeester en zijn relatie met voormalig wethouder en partijgenoot Frans Hoogendijk. ‘De burgemeester is vast erg aardig, maar geen goede burgemeester en Frans Hoogendijk is onbetrouwbaar en op eigen belang uit’, oordeelde Boers op de kruk.

‘Prijsvechter’
De Vlaardingse MMA-vechter Costello van Steenis was ook te gast, en dat vond vooral Van der Ende af en toe best spannend. Toch voelde hij hem aan de tand over zijn sport. ‘Ik wil de tegenstander altijd zo snel mogelijk knock-out slaan’, zei Van Steenis, die volgens zijn trainer dicht tegen de wereldtitel aan zit. Van Steenis nam speciaal voor deze gelegenheid een goedgevulde sporttas met prijzen mee naar het theater, waaronder de Vlaardingse sportprijs: de Flip Vethaaktrofee. ‘Flip blijft toch de mooiste prijs’, grapte hij. ‘Ik vind prijzen winnen echt mooi!’ Een oplettende bezoeker nam het woord ‘prijsvechter’ in de mond. Iets waar de hele zaal smakelijk om moest lachen.

Vlaardings stadstrand
Guido de Jong vertelde, in een toepasselijke strandstoel, over het idee voor een stadsstrand aan de Nieuwe Maas. ‘We hebben alleen nog twintig vrachtwagens met zand nodig’, grapte hij. Presentator Tjerk van der Ende was de beroerdste niet en schonk hem alvast een klein zandbakje. ‘Dat is alvast een klein begin’, concludeerde hij. Het stadstrand moet volgende maand al worden geopend. Er komt een kraampje met eten en drinken in de bekende vuurtorenkap en er wordt nagedacht over een manier om ook te kunnen zwemmen. ‘Want dat kan niet in de Nieuwe Maas, maar we kijken naar een andere optie’, zei De Jong.

Petje af voor Amnesty International
De Vlaardingse journaliste Britt Planken droeg tijdens de avond een brief voor over persvrijheid. Hierin beschreef zij hoe belangrijk deze vrijheid voor haar was en kwam het moddergooien op sociale media voorbij. Het verhaal was geschreven voor de viering van 70 jaar mensenrechten. De Vlaardingse afdeling van Amnesty International besteed dit jaar elke maand speciaal aandacht aan een mensenrecht, deze maand persvrijheid. Na het gedicht, dat menig bezoeker raakte, werd de kennis van het publiek getest met een speciale ‘petje op, petje af’ over Amnesty International en zeventig jaar mensenrechten.

Philip, Hofman en Boone
De formatie Philip, Hofman en Boone zorgde voor de muzikale omlijsting van de avond in een uitverkochte Harmonie. Zij speelden in de pauze zelfgeschreven Nederlandstalige nummers. DALMARA Collective, bestaande uit Dalma Dolman en Mara Hulspas, bracht het publiek met hun imponerende mini-theatervoorstelling in vervoering.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date