Categorieën

Service

Zin op Zondag met Elma Oosthoek over de lessen van Ubuntu

Zin op Zondag met Elma Oosthoek over de lessen van Ubuntu
Uit

Zin op Zondag met Elma Oosthoek over de lessen van Ubuntu

  • Redactie
  • 09-06-2023
  • Uit
Zin op Zondag met Elma Oosthoek over de lessen van Ubuntu
VLAARDINGEN - Op zondagmiddag 18 juni zal Elma Oosthoek tijdens Zin op Zondag in De Windwijzer spreken over de waardevolle lessen van Ubuntu: ik ben, omdat wij zijn. Elma Oosthoek, haptonoom en veranderkundige, heeft in Zuid-Afrika uitgebreid onderzoek gedaan naar de principes van Ubuntu en de toepassing ervan in onze moderne samenleving.

Bij de afschaffing van de apartheid was vergeving een duivels dilemma. Hoe kan een volk dat zoveel onrecht is aangedaan, dat zo vernederd is nog leven naast de daders? Nelson Mandela hield zich vast aan Ubuntu: de (Zuid)Afrikaanse levensfilosofie dat alles met elkaar verbonden is. We kunnen niet zonder de ander. Wij zijn, vanwege de ander: onze voorouders, het nageslacht, de aarde en de spiritualiteit. Zelfs daders en slachtoffers zijn met elkaar verbonden. Vergeving, verbondenheid en betrokken overleg zijn daarbij sleutelwoorden.

Tijdens haar zoektocht heeft Elma Oosthoek tientallen mensen geïnterviewd en gefilmd in Zuid-Afrika, met de vraag: "Mag ik van jou leren over Ubuntu?". Terug in Nederland stelde zij zichzelf de vraag waar het vanzelfsprekende gevoel van verbondenheid is gebleven in het dagelijks leven, zoals buren, naoberschap, kerkgemeenschappen, mienskip en grootfamilie. Wat kunnen we leren van Ubuntu en hoe kunnen we deze principes toepassen in een samenleving die sterk gericht is op individuele ontwikkeling en het 'ik'?

Tijdens Zin op Zondag zal Elma Oosthoek haar verhaal delen aan de hand van foto- en filmmateriaal van haar zoektocht. Ze nodigt de bezoeker uit om geen deelnemer maar deelgever te zijn van deze bijeenkomst.

De lezing begint om 15.00 uur in De Windwijzer, gelegen aan de Schiedamseweg 95. De toegang is gratis, een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Je bent van harte welkom.

De Windwijzer

Schiedamseweg 95, Vlaardingen

Meer over De Windwijzer →