Binnenstad Vlaardingen: Het glas is halfvol

05-11-2019 Winkelen Redactie

VLAARDINGEN – Het is geen geheim dat het centrum van Vlaardingen, en dan met name de winkelruimtes op en rond het Liesveld, nogal wat leegstand kent. Sommige panden staan al wat langer leeg en enkele wat korter.

De belangrijkste oorzaak zit hem er onder meer in dat veel grote winkelketens de afgelopen jaren failliet zijn gegaan. Dat heeft dus weinig te maken met de lokale economie of keuzes die een gemeenteraad maakt, of een winkeliersvereniging.

De huurprijzen lagen voorheen behoorlijk hoog, maar daarin is ook een verandering gaande: eigenaren van panden in de binnenstad realiseren zich steeds beter dat verlaging van de huurprijzen en het flexibeler omgaan met huurtermijnen een gunstig effect hebben op de aantrekkelijkheid van het centrum voor ondernemers en dus ook voor consumenten. In de praktijk betekent dit dat je tegenwoordig al een pand kunt huren voor minder dan €3000. Dat is nog wel een hoop geld voor een startende ondernemer, maar een stuk minder dan in vergelijkbare steden en veel minder dan voorheen.

Je moet natuurlijk wel wat creatiever ondernemen in een tijdperk waarin veel aankopen via internet plaatsvinden. Maar als je nou als ondernemer eens duidelijk maakt dat ook bij jou online besteld kan worden en dat je de spullen ook de volgende dag in de winkel hebt, of thuis laat afleveren? Dat kan in veel winkels nu al, maar het kan wel wat duidelijker gebracht worden. En zo zijn er vast nog wel wat andere ideeën te bedenken die snel uitvoerbaar zijn, weinig kosten en echte resultaten opleveren!

Vergeet ook niet dat ondanks de leegstand er ook nog winkeliers overblijven die oog hebben voor de klant en u graag (verder) helpen. Ook zij vinden het naar dat er lege plekken zijn, maar ze werken er wel hard voor om er toch wat van te maken. dat is ook de moeite waard om een bezoekje te brengen.

Kortom, goede bedrijfsplannen, welwillende verhuurders, creatieve ondernemers en Vlaardingers die het belangrijk vinden dat de lokale ondernemer gesteund wordt zullen bijdragen tot een heropleving van het centrum. En nu je er ook nog eens langer in de parkeergarages kunt staan voor minder geld een reden temeer om toch weer eens naar de stad te gaan, toch?

Bekijk de foto'sGerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date