De Hoogstraat wordt groener

30-09-2016 Winkelen Redactie

VLAARDINGEN – Marco de Brabander, voorzitter van de winkeliersvereniging “De Hoogstraatjes”, is er lang mee bezig geweest: het groener en aantrekkelijker maken van de Hoogstraat. Vanochtend is er dan eindelijk gestart, met medewerking van de gemeente.

Vanaf de binnenplaats van het Stadhuis werden er twee plantenbakken verplaatst naar de Hoogstraat. ,,Deze bakken zijn de eerste van velen’’, aldus Marco. ,,Er zijn er voor dit jaar nog twintig  besteld die op de Hoogstraat worden geplaatst met als doel de straat sterk te vergroenen. Via een ‘Wijkdeal’ worden deze bakken geadopteerd door de bewoners en ondernemers van de Hoogstraat. Zij kunnen de planten en boompjes kiezen en zorgen voor het onderhoud. Naast deze grote bakken is er een actie om elk pand te vergroenen’’.

Het uiteindelijke doel is van de straat weer een regionale trekker te maken. het vergroenen is daarin slechts een onderdeel. Een bijzonder verlichtingsplan wordt nog bedacht. Een ander onderdeel is een maandelijkse Streekmarkt, startend in het begin van de lente 2017. De planvorming is op dit moment nog in volle gang.

Essentieel is ook een soepelere houding met betrekking tot vergunningsverlening en precariobelasting om de drempels te verlagen voor creatieve ondernemers en vooral kleinschalige horeca. ,,Hier laat de gemeente wat ons betreft nog duidelijk steken vallen’’, aldus Marco. ,,Voor een succesvolle binnenstad is in deze tijd is onorthodox denken van groot belang. Het hoeft bovendien ook niet veel geld te kosten. Het is slechts een kwestie van het aanpassen van het beleid. Onze grote buurman Rotterdam is wat dat betreft al veel verder. Daar wordt veel geëxperimenteerd op dit vlak en met resultaat’’.

Gerelateerd