College: 'Voorrang statushouders moet blijven'

14-11-2018 Wonen Redactie

VLAARDINGEN - Het college van burgemeester en wethouders adviseert de gemeenteraad om de voorrang van statushouders op de woningmarkt te behouden. Het Algemeen Ouderen Verbond (AOV) lanceerde een initiatiefvoorstel om deze voorkeursbehandeling te staken. Het zou de positie op de woningmarkt van andere woningzoekenden (vooral starters) ernstig belemmeren. Dat valt volgens het college nogal mee en bovendien blijft de gemeente hoe dan ook verplicht om de statushouders van woonruimte te voorzien.

Het college waarschuwt dat als de voorrang (urgentie) van statushouders wordt geschrapt er voor alternatieve vormen van huisvesting voor deze groep moet worden gezorgd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kluswoningen, wooncontainers of het ombouwebn van kantoren tot appartementen. Niet heel wenselijke oplossingen zo betoogt het college. In 2017 werden van de 750 vrijkomende sociale huurwoningen er welgeteld 23 aan statushouders vergeven, iets meer dan drie procent.

Als de gemeente er niet in slaagt het door het Rijk aangegeven aantal statushouders te huisvesten, dan kan de provincie dat namens en op kosten van de gemeente doen, waarschuwt het college. Het laatste woord is overigens aan de gemeenteraad. Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date