Hoogstraat weer een stukje mooier: nieuw 'Leskipand' geopend

15-10-2019 Wonen Redactie

VLAARDINGEN – Drie jaar geleden startte de sloop van het voormalige pand waar meubelzaak Leski ooit in gevestigd was. De herbouw liet daarna nog twee jaar op zich wachten: op 29 juni 2018 werd de eerste paal geslagen door directeur Marieke Kolsteeg van Waterweg Wonen en wethouder Arnout Hoekstra. Kolsteeg hield het sindsdien langer vol, want zij was vanmiddag bij de officiële opening van het ‘nieuwe Leskipand’, terwijl Hoekstra vorig jaar er al uitgestapt was als wethouder. Opvolger Ivana Somers was niet in de gelegenheid om aanwezig te zijn, maar burgemeester Annemiek Jetten nam waar, namens Somers en de rest van het college.

De Vlaardingse Hoogstraat is in ieder geval van de bouwput af, en ook van het verpauperde pand dat er destijds stond. Nu staat er een nieuw pand, dat overigens prima ingepast is in de historie van de oudste winkelstraat van Vlaardingen. Ook dankzij de kritiek en inspanningen overigens van de Historische Vereniging Vlaardingen (HVV), die er met succes voor pleitte om de gevel aan de Hoogstraatkant terug te bouwen zoals deze ‘was’.

Een pand met uitstraling en historie, waarbij het ook achtervolgd werd door pech en ongeluk. Na de overdracht in juni 2014 ging de nieuwe eigenaar, Kroon Vastgoed, een goed jaar later failliet. Daarna werd een nieuwe handtekening gezet door SKA projectmanagement, die het na de herbouw overdroeg aan Waterweg Wonen. In de tussentijd was er voor de sloop al het een en ander ingestort van de gevel en werden er zeecontainers op de Hoogstraat als een doorgang geplaatst, vanwege het vallende puin.

Niets meer herinnerde daaraan vandaag, gelukkig. Een mooi pand, met 11 appartementen die allemaal al ‘vergeven’  zijn aan nieuwe, jonge huurders, waarvan een deel vanmiddag aanwezig was bij de opening. De eerste huurder kreeg daarbij symbolisch een grote sleutel van chocolade en mocht het lint doorknippen. De echte sleutel komt later deze week bij het ondertekenen van het huurcontract. Overigens worden er nog huurders gezocht voor de 'winkelplint'op de begane grond.

Bekijk de foto'sGerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date