Hypotheekrente en renteopslag: zo ga je minder betalen

10-05-2021 Wonen Advertorial

VLAARDINGEN - De huizenmarkt gaat de laatste jaren door het dak. Vijf jaar geleden kocht je in Nederland nog een huis voor gemiddeld zo’n € 250.000, inmiddels is dat een ton meer. Een enorme stijging dus in relatief korte periode. Ben je huiseigenaar en is je huis flink in waarde gestegen? Dan kan het zo zijn dat je minder hypotheekrente hoeft te betalen. De rente die je betaalt over je hypotheek bestaat uit een basisrente en renteopslag (ook wel risico-opslag genoemd). Hoe meer je hebt geleend voor je huis, hoe hoger die opslag is. Dit is vooral zo bij hypotheken zonder NHG. Renteopslag wordt berekend als de hypotheek hoger is dan 40 of 50% van de koopprijs. Bij veel hypotheken is dat het geval.

Besparen op je hypotheekrente

Heb je jouw woning voor 100 procent of meer met een hypotheek gefinancierd, dan kan de renteopslag oplopen tot 0,6 procent. Hoe meer je hebt geleend ten opzichte van de waarde van de woning, hoe hoger de opslag is. De kans is vrij groot dat je huis de afgelopen jaren meer waard is geworden. Door de marktontwikkelingen bijvoorbeeld, als je hebt geïnvesteerd in zonnepanelen of hebt afgelost. Daardoor kan de renteopslag nu in een lager tarief vallen en daarmee kun je dan weer besparen op je hypotheekrente.

Hypotheekrente en renteopslag

Check bij je hypotheekverstrekker hoeveel renteopslag je nu betaalt en lees nog eens goed de voorwaarden van je hypotheek na. Hierin staat vermeld of het mogelijk is om de renteopslag tussentijds aan te passen. Is dit het geval? Dan moet je erachter komen hoeveel je huis op dit moment waard is. De WOZ-waarde geeft je een richtlijn, maar is niet actueel. Je kunt je huis ook laten taxeren om de actuele waarde te achterhalen. Het kost geld om je woning te laten taxeren, maar dit verdien je vaak snel terug als je straks minder hypotheekrente betaalt. De hypotheekverstrekker wil vervolgens van jou het taxatierapport ontvangen om de verlaging door te voeren.

Elke geldverstrekker hanteert andere voorwaarden voor het aanpassen van de rente-opslag. Wij helpen je graag met het uitzoeken hiervan, zodat je zo snel mogelijk profiteert van een lagere hypotheekrente. Wil je weten of je kunt besparen op je hypotheek door het verlagen van de renteopslag?

Neem contact met ons op

Fundament Advies
Korte Hoogstraat 8a
3131 BK Vlaardingen
010 - 460 89 00
info@fundament-advies.nl
www.fundament-advies.nl

Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date