Starten? Snel toeslaan!

21-08-2015 Wonen Advertorial

VLAARDINGEN - Wie van plan is om te starten op de woningmarkt, moet misschien eens nadenken over ‘snel toeslaan’. De huizenprijzen zijn nu nog aan de lage kant, maar stijgen. De hypotheekrente staat gunstig en je kunt als starter aantrekkelijk lenen.

Voor starters zijn er een paar voordeeltjes te behalen. Volgens financieel magazine Wegwijs kan deze groep tot eind 2017 meer lenen dan de waarde van het huis én maken ze mogelijk aanspraak op een gunstige starterslening.

Voor de duidelijkheid: een starterslening is een tweede hypotheek als aanvulling op de eerste, wanneer die net niet voldoende is om je eerste huis te financieren. De starterslening bestrijkt dan ook maximaal twintig procent van de koopsom. Voordeel is dat je over deze lening de eerste drie jaar geen rente betaalt en je dus rustig kunt ‘bouwen’ aan je carrière én je salaris. Zodat je na drie jaar wel de volle mep kunt betalen. Mocht dat onverhoopt toch niet zo zijn, dan betaal je naar draagkracht. Vanzelfsprekend geldt dit alleen voor het startersleningdeel, niet voor je reguliere hypotheek.

De kosten voor een starterslening bedragen volgens Wegwijs 1,5 procent afsluitkosten, één procent borgtochtprovisie en notariskosten. Dit alles naast de kosten voor de ‘commerciële’ hypotheek.

Gunstig, maar let wel op. Vooralsnog blijft de constructie bestaan tot 2017, maar is deze nu al steeds moeilijker aan te vragen. De lening wordt immers verstrekt door de gemeente en veel gemeentes schrappen de regeling voor 2018 of hebben deze zelfs al van de lijst gehaald. Op dit moment verstrekken volgens Wegwijs nog maar zo’n 256 van de 400 gemeentes de bijzondere lening. Ook verschillen de voorwaarden enorm: in sommige steden geldt de lening alleen voor bepaalde postcodes en in andere gemeentes is er een maximum huizenprijs aan gekoppeld. Overigens biedt van de vier grote steden alleen Utrecht nog een starterslening aan.

Het is voor overheden blijkbaar ook een sturingsmechanisme om mensen te krijgen in bepaalde buurten. Of, zoals in Zeeland, in de provincie te houden. Daarom biedt in deze provincie 85 procent van de gemeentes nog een starterslening aan. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Friesland, waar dit slechts zeventien procent is.

Meer weten?
Wil je meer weten over de situatie en de mogelijkheden in Vlaardingen, neem dan contact op met De Witte Garantiemakelaars, tel. 010 - 434 38 44 of mail: dewitte@garantiemakelaar.nl.

Gerelateerd