Veertien extra plekken in Perspectiefhuizen

16-04-2020 Wonen Redactie

Het Perspectiefhuis aan het Verploegh Chasséplein; foto: TImon


VLAARDINGEN – De jongeren van het Perspectiefhuis van Timon in Vlaardingen hebben afgelopen week hun vernieuwde onderkomen in gebruik kunnen nemen. Hun vorige huis wordt verbouwd, zodat binnenkort het aantal beschikbare plekken in het Perspectiefhuis – dan in meerdere huizen – flink zal zijn uitgebreid.

Het pand aan het Verploegh Chasséplein is drastisch verbouwd. De jongeren die er in wonen worden door Timon begeleid naar zelfstandigheid.

De afgelopen tijd woonden de jongeren van het Perspectiefhuis in de Van Riebeeckstraat. Dat pand zal nu (bescheiden) worden verbouwd, een klus die in een paar weken geklaard moet zijn. Als het pand gereed is, zijn er in Vlaardingen meer plekken beschikbaar voor jongeren die begeleid worden naar zelfstandigheid. De verhuis- en verbouwingsslag levert veertien extra plekken op.

Timon maakt hier werk van omdat de organisatie de ervaring heeft dat in deze tijd van Corona de spanningen in gezinnen soms hoog oplopen. Kinderen en ouders hoeven vaak niet meer de deur uit. Voor sommige jongeren betekent dit ronduit een ‘onveilige thuissituatie’, aldus Timon. “Juist nu, tijdens de Coronacrisis, is het belangrijk dat er hulptrajecten zijn voor jongeren in kwetsbare posities. Voor sommige jongeren is het, om uiteenlopende redenen, beter om tijdelijk niet thuis te wonen.”

Het Perspectiefhuis van Timon biedt een veilige plek aan jongeren tussen de veertien en achttien jaar. Daar kunnen zij toewerken naar zelfstandigheid. “Een Perspectiefhuis is een gewoon woonhuis, in een normale wijk. Iedere jongere heeft zijn eigen kamer. Er is een gezamenlijke woonkamer met een grote eettafel, waar jongeren gezellig samen kunnen eten. De jongeren worden begeleid door de hulpverleners van Timon. In het pand wonen ook omwonende vrijwilligers, zij zijn er als ‘goede buur’ voor deze jongeren.

Kelsey (17) is één van die jongeren. Mentor Carolien: “Toen Kelsey hier kwam was ze veertien jaar. Ze vond het moeilijk om mensen te vertrouwen. Ze was achterdochtig; ze had het idee dat de groepsleiding expres streng tegen haar deed. Om alles werd strijd gevoerd.” Samen met haar begeleiders is Kelsey hiermee ‘aan de slag gegaan’. “Carolien is duidelijk en dat vind ik fijn”, vertelt Kelsey nu. “Wat ik goed vind, is dat je langere tijd dezelfde mentor hebt, ook als je doorgaat naar een volgende fase. Carolien weet hoe ik in elkaar zit.”

De verbouwing en inrichting van beide panden is mede mogelijk gemaakt door het Weeshuisfonds Vlaardingen, het Dr. CJ Vaillant fonds, stichting Deltaport Donatiefonds en de commissie Projecten in Nederland.Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date