Categorieën

Service

Waarom daklozen in Vlaardingen zoveel beboet worden

Waarom daklozen in Vlaardingen zoveel beboet worden
Politiek

Waarom daklozen in Vlaardingen zoveel beboet worden

  • Herman van Nieuwenhuizen
  • 22-02-2025
  • Politiek
Waarom daklozen in Vlaardingen zoveel beboet worden

VLAARDINGEN - Wat gaat het college doen aan het vapen door jongeren, kan er misschien een informatieboekje komen voor senioren en waarom worden daklozen zoveel beboet in Vlaardingen?

Een willekeurige greep uit de vragen die de Vlaardingse politieke partijen deze maand stellen aan het college van burgemeester en wethouders, en het zijn er deze maand wel erg veel. In februari 2024 werden er in totaal 14 vragen ingediend door de verschillende fracties, en dat is een aantal dat de fractie van Heel de Stad deze maand in haar eentje al haalt; fractievoorzitter Ron Boers stelde maar liefst 17 keer een vraag en februari 2025 duurt nog bijna een week.

Boers komt bij elke vraag, eigenlijk zijn het steeds verschillende vragen per keer, doorgaans ook met een kant en klaar voorstel. Hij stopt er dus nogal wat werk in. Deze maand net wat meer dan ONS. Vlaardingen, de ‘runner-up’ in het stellen van vragen; de fractie van Frans Hoogendijk komt deze maand tot nu toe uit op tien keer.

Vragen worden door alle politieke partijen ingediend, maar doorgaans het meest door de partijen die in de oppositie zitten. Die maken daarvan mogelijk wat meer gebruik omdat ze wat verder van de macht af zitten, en daarmee van informatie uit de eerste hand. Als je dus wilt weten of en hoe zaken geregeld zijn, en je niet wachten wilt of kunt tot de eerstvolgende raadsvergadering, dan dien je officieel vragen in. En vragen stellen in een raadsvergadering gaat af van je spreektijd in debatten, dus schriftelijk indienen is dan beter.

Het werk wat de partijen in het stellen van vragen steken valt vermoedelijk ruimschoots weg tegen de moeite die wethouder moet doen om de antwoorden te geven. Die heeft daarvoor dan wel weer een flink aantal beleidsmedewerkers en andere ambtenaren tot zijn of haar beschikking om dat allemaal uit te zoeken, maar die zijn er uren zoet mee.

Veel uitzoekwerk dus, waarbij het college doorgaans stevig aan de tand wordt gevoeld. Maar waarbij datzelfde college vaak bewust wordt gemaakt van (mogelijke) problemen, die soms (nog) geen probleem blijken te zijn. Zo stelde de fractie van Stadsbelangen Vlaardingen wat vragen over Oost-Europese kentekens in Mrija, de wijk waar zo’n 1000 Oekraïners wonen. Was daar misschien sprake van illegale onderverhuur, zo vroeg Jorn van der Bie van Stadsbelangen aan het college. Dat bleek niet zo te zijn, de bewoners van Mrija rijden ook weleens met kentekens uit andere Oost-Europese landen, antwoordde het college.

Wie zelf eens uitgebreid wil lezen wat er zoal gevraagd wordt door de fracties in de gemeenteraad kan dat hier terugvinden.

Tenslotte: aan het vapen door jongeren gaat het college niets doen en zal er waarschijnlijk gewezen worden naar de rol die ouders, school en fabrikanten hebben. Dat boekje voor senioren zal er waarschijnlijk wel komen (sympathiek en niet heel duur) en daklozen krijgen tot nu toe zoveel boetes in Vlaardingen om verschillende redenen: er zijn veel werkloze, en dus vaak dakloze, arbeidsmigranten in de regio en die hebben vaak geen middelen en mogelijkheid om fatsoenlijk te wonen. Op straat (of tussen de struiken) slapen is de enige andere optie, maar illegaal, dus strafbaar en daarvoor worden de nodige boetes uitgedeeld.