Categorie├źn

Service

Gemeenteraad buigt zich over opvang asielzoekers

Gemeenteraad buigt zich over opvang asielzoekers
Politiek

Gemeenteraad buigt zich over opvang asielzoekers

  • Redactie
  • 26-01-2022
  • Politiek
Gemeenteraad buigt zich over opvang asielzoekers
VLAARDINGEN – De gemeenteraad moet zich in de vergadering van 3 februari uitspreken over de opvang van asielzoekers in Vlaardingen. Dit is nodig nu duidelijk is geworden dat de juridische basis voor die opvang ontbreekt. AOV en ONS.Vlaardingen vroegen dit ingelaste debat vorige week aan.

Het gesteggel over het al dan niet langer opvangen van de asielzoekers op het hotelschip ‘De Amsterdam’ aan de Oosthavenkade houdt dus nog even aan. De ‘aanwijzing’ die voormalig staatssecretaris Ankie Broekers-Knol de regio Rotterdam gaf om 500 asielzoekers extra op te vangen bleek juridisch helemaal niet bindend. Dat de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb op zijn beurt een aanwijzing gaf aan zijn Vlaardingse collega Bert Wijbenga om de asielzoekers zes maanden langer te laten blijven dan de eerder geplande acht weken was dat dus evenmin.

Het college van burgemeester en wethouders geeft aan verontwaardigd te zijn over de hele gang van zaken maar geeft ook aan zich te realiseren dat er sprake is van een noodsituatie: ,,Er is acuut opvang nodig voor een grote groep mensen. Zonder extra opvangplaatsen komen vele vluchtelingen voor langere tijd in tenten, barakken of grote hallen terecht zonder goede voorzieningen, zonder privacy, zonder aandacht voor de kinderen…’’ Het laatste woord is echter aan de gemeenteraad.