Categorieën

Service

‘Dreiging van woningbouw in Broekpolder’

‘Dreiging van woningbouw in Broekpolder’
Politiek

‘Dreiging van woningbouw in Broekpolder’

  • Redactie
  • 07-03-2019
  • Politiek
‘Dreiging van woningbouw in Broekpolder’
VLAARDINGEN - Het Samenwerkingsverband Wonen regio Rotterdam heeft aan 14 regiogemeenten gevraagd om een gemeentelijk bod uit te brengen op de regionale woonvisie. In ‘gewone mensentaal’: hoeveel woningen gaat elke gemeente bouwen de komende jaren om aan de behoefte aan huisvesting te kunnen voldoen in de regio?

Als rekening wordt gehouden met sloop van circa 2.000 woningen (verouderde sociale huurwoningen: hiervan zijn er teveel in verhouding tot koopwoningen) dan is totale bouwopgave tot 2030 circa 5.200 woningen. Bovenop de huidige planningscijfers van het Actieplan Wonen moeten er 2.000 nieuwe woningen extra worden gebouwd.

Niet iedere partij vond vanavond in de gemeenteraad dat Vlaardingen zover moest gaan met z’n voorstellen richting de regio. Moest Vlaardingen het ‘braafste jongetje uit de klas zijn’ en precies doen wat er gevraagd werd door de regio?

,,Als we steeds alleen maar doen wat er gevraagd wordt dan vrees ik voor de stad’’, aldus Koen Kegel van D66. Kegel waarschuwde er zelfs voor dat er mogelijk zelfs gedwongen (door de provincie) in de Broekpolder gebouwd zou kunnen worden. ,,Als we niet alle woningen op de beschikbare plekken kwijt kunnen!’’ Anderen vonden dat het niet zo'n vaart zou lopen: ,,Onterecht bangmakerij, meneer Kegel''.

Het voorstel van het college aan de regio werd vervolgens in stemming gebracht en haalde een kleine meerderheid: 19 stemmen voor en 16 tegen.