Categorieën

Service

‘Vluchtelingen moeten weg’

‘Vluchtelingen moeten weg’
Politiek

‘Vluchtelingen moeten weg’

  • Redactie
  • 04-02-2022
  • Politiek
‘Vluchtelingen moeten weg’
VLAARDINGEN – De boot met vluchtelingen moet vertrekken uit Vlaardingen. Dat vond gisteravond een meerderheid van de gemeenteraad. Er werd daarbij gestemd over een motie waarbij het gedoogbesluit voor de boot en haar tijdelijke bewoners moet worden ingetrokken. In de praktijk betekent dit dat er in principe een eind komt aan de vluchtelingenboot aan de Oosthavenkade per 17 februari.

Indieners van de motie  waren de fracties van VV2000/Leefbaar Vlaardingen, ONS.Vlaardingen en AOV. Die kregen bij de stemming genoeg steun van de fractie Boers en de VVD, en een deel van de fracties van Beter voor Vlaardingen en de fractie Kerkhof. Die laatste twee fracties waren namelijk verdeeld, waarbij onder meer Ben Trooster van BvV het oneens was met zijn collega’s en tegen een voortijdig gedwongen vertrek stemde. Trooster is zelf actief betrokken als vrijwilliger bij de vluchtelingen op de boot en noemde dit voor de collega’s van het AD al een ‘zwarte dag’. Op social media krijgt hij hierin bijval van onder meer Theo Werner, voormalig directeur van het Geuzencollege en nog intensief betrokken bij tal van organisaties in Vlaardingen waaronder de Windwijzer. Werner over het besluit van de raad: ,,Trieste gang van zaken in Vlaardingen. Koehandel met vluchtelingen.  Geuzenpenning, Geuzenmaand. Mensen recht doen. Mensenrechten. Compassie. Het is allemaal flinterdun en vervult me vol van schaamte.’’

Een meerderheid echter vond dat ‘afspraak = afspraak’ gold en dat Vlaardingen haar plicht had gedaan. Naar later bleek was het aanwijzen van Vlaardingen om tijdelijk de zorg voor vluchtelingen op zich te nemen niet eens rechtsgeldig. Achteraf bezien had er geweigerd kunnen worden om vluchtelingen op te vangen.

Formeel kan het college besluiten om de motie niet uit te voeren. Verstandig zou dat echter niet zijn, een meerderheidsbesluit negeren.