Nu al 1542 keer “Nee tegen AZC”
- Redactie
- 09-04-2025
- Politiek

VLAARDINGEN - Het voorgenomen besluit van het college van burgemeester en wethouders om aan de Holyweg zo’n 100 asielzoekers te huisvesten maakt veel los in Vlaardingen. Op 12 juni zal de gemeenteraad er nog over vergaderen, en formeel haar wensen en bedenkingen naar voren brengen. Het college heeft echter geen gemeenteraad nodig om afspraken te maken met het Centraal orgaan Asielzoekers (COA). Dat kunnen ze zelfstandig beslissen.
Gisteren bleken er nog twee andere potentiële plekken mogelijk geschikt voor de opvang van asielzoekers: een stuk grond bij Mrija aan het Rosalind Franklinpad, waar nu nog zo’n 1000 Oekraïners opgevangen worden, en het Campanile hotel. Met de grond bij Mrija zijn echter andere plannen; als daar de Oekraïense bevolking weg moet (medio 2026) zal er misschien nog een klein stukje opvang blijven.
Het Campanile hotel is wat kleiner dan wat er mogelijk is aan de Holyweg, op de plek waar nu nog een Jongeren Ontmoetingspunt is (JOP). Dat hotel zou verbouwd moeten worden, maar er is geen mogelijkheid om zelf te koken, en nauwelijks recreatieve mogelijkheden. Wel zijn er sportvelden vlakbij, en de buurt is inmiddels ook al gewend aan de (tijdelijke) asiellocatie.
Desondanks vindt het college dat de Holyweg meer voordelen heeft, maar het verzet hiertegen lijkt te groeien. Vanuit de politiek reageerde de fractie van Heel de Stad woedend, vooral omdat de partij dit het zoveelste voorbeeld vindt waarbij het college de raad en de inwoners van Vlaardingen overvalt. ONS Vlaardingen maakte zich eerder ook al boos, sprak burgemeester Wijbenga aan in de raad over het mogelijk achterhouden van informatie en heeft inmiddels ook al vragen gesteld aan het college. Daarin vraagt de partij zich ook nog eens af waarom het college zo'n haast maakt met het uitvoeren van de Spreidingswet, terwijl die uiteindelijk afgeschaft zal worden.
Collegepartij GroenLinks is daarentegen positief en fractievoorzitter Neill Voorburg laat in een brief weten dat we in Vlaardingen mensen in nood gaan opvangen. Voorburg nodigt ook uit om vooral contact op te nemen: ,,We zijn bereikbaar als je hierover met ons wilt praten. Ook als je vragen hebt of je zorgen kenbaar wilt maken. Dat is wat we nodig hebben in deze stad: een gesprek met elkaar’’. GroenLinks wilde in de discussie over asielopvang het liefst 351 plekken in Vlaardingen, precies het aantal dat zou moeten volgens de Spreidingswet. Wethouder Lianne van Kalken wilde dat ook, en in dat opzicht week zij af van het collegestandpunt. Het college op haar beurt spreekt normaal gesproken met één mond, maar bij het besluit over huisvesting van asielzoekers in het Campanile hotel en bij het debat over de Spreidingswet bleek ook wethouder Ivana Somers er een andere mening op na te houden. Somers en haar partij wilden welgeteld nul asielzoekers meer, in het ‘bod’ naar de Commissaris van de Koning. Het college hield echter vast aan 100 plekken en daar is minister Faber ook mee akkoord gegaan voor Vlaardingen. Zowel Van Kalken als wethouder Somers verbinden echter geen conclusies aan het afwijken van het officiële collegestandpunt, want dan zouden ze opstappen.
Dan zijn er nog de toekomstige buren van de asielzoekers, waaronder de bewoners van de woonwagens aan de Holyweg. Die hadden in het verleden al eens gevraagd of op de beoogde plek mogelijk wat uitgebreid kon worden, maar kregen nul op rekest.
Inmiddels is er een petitie gestart, waarbij er op het moment dat we dit neerpennen al 1542 keer getekend is. Die petitie vindt u hier!