Categorieën

Service

Open Monumentendag in Vlaardingen

Open Monumentendag in Vlaardingen
Uit

Open Monumentendag in Vlaardingen

  • Redactie
  • 08-09-2022
  • Uit
Open Monumentendag in Vlaardingen
VLAARDINGEN - Zaterdag 10 september kunt u ter gelegenheid van Open Monumentendag allerlei Vlaardingse monumetnen bezoeken. Het thema dit jaar is ‘duurzaamheid’. Een thema dat past bij de monumenten, die de tand des tijds hebben doorstaan en met gedegen onderhoud en eventuele herbestemming klaar zijn voor de toekomst. De dag wordt om 11.00 uur geopend door Burgemeester Bert Wijbenga tijdens de feestelijke onthulling van de gerestaureerde Poort van Hooge Lede bij de Rozentuin, op de hoek van de Holysingel en de Laan van Hoog Lede. U kunt tussen 10.00 3n 16.00 uur op diverse plekken een kijkhe nemen. Een greep uit de mogelijkheden.

Aanloophuis De Groene Luiken
Tijd: 13.00-16.00 uur
Locatie: Oosthavenkade 8
In dit voormalige pakhuis kan iedereen elke dag terecht voor een gezellig kopje koffie en een goed gesprek. Er is altijd een tentoonstelling met kunst uit de regio, op dit moment zijn er tekeningen van Astrid Pax te bewonderen. Ook kunt u ter plekke informatie krijgen over de historie van het pand.

Streekmuseum Jan Anderson
Tijd: 14.00-16.00 uur
Locatie: Kethelweg 50 / Willem Beukelszoonstraat 2
Zowel het museum als het depot van Jan Anderson zijn geopend. Het museum is gevestigd in een oude boerderij, alwaar u zich terug in de tijd waant in het straatje met oude ambachten en winkeltjes. Op de bovenverdieping vindt u de tentoonstelling ‘Jan Boer: meer dan 100 jaar bakker’. In het Depot is een enorme verzameling te zien waarvan regelmatig spullen uitgeleend worden voor film- en televisiewerk. U kunt daar de tentoonstelling ‘De 100 laatste aanwinsten’ bekijken.

De Windwijzer
Tijd: 9.30-13.00 uur
Locatie: Schiedamseweg 95
In de voormalige Oosterkerk uit 1914 van de Gereformeerde gemeente vindt u De Windwijzer. Een plek voor ontmoeting, bezinning en dienstverlening. Door duurzame herbestemming van het kerkgebouw is dit Vlaardingse erfgoed nog steeds te bewonderen. U kunt hier terecht voor een boekenmarkt met een speciale uitstalling van Vlaardingse boeken en tijdschriften. Ook is hier de weggeefwinkel gevestigd, waar spullen (gratis en duurzaam) een tweede leven krijgen.

Museum Vlaardingen
Tijd: 10.00-17.00 uur
Locatie: Westhavenkade 54
Op Open Monumentendag krijgt u gratis toegang tot het museum. Het museum is sinds 1971 gevestigd in het Huis met de Lindenboom. Vroeger, vanaf 1742, was dit het woonhuis van reder Abraham van der Linden. U kunt hier terecht voor de tentoostellingen ‘Strijd om vrijheid- 1000 jaar Nederland in Playmobil’, ‘Ode aan het Stadspark- een wandeling door ’t Hof en Oranjepark’ en ‘Rivieroever Essay - Fototentoonstelling’.

Zeillogger Balder VL.92
Tijd: 11.00-15.30 uur
Locatie: Westhavenkade tegenover Museum Vlaardingen
De Balder is de laatste stalen zeillogger (1912) van de Vlaardingse vissersvloot. Na vele omzwervingen en verschillende bestemmingen is zij weer in Vlaardingen beland als museum. De Balder maakt regelmatig uitstapjes naar diverse maritieme evenementen. Op Open Monumentendag kunt u hier terecht voor een rondleiding en verhalen over het reilen en zeilen aan boord tijdens de visvangst. Een deel van het ruim is teruggebracht naar de oorspronkelijke inrichting van het verblijf van de bemanning. Ook is er de expositie ‘150 jaar Waterweg’.

Begraafplaats Emaus
Tijd: 10.00-16.00 uur
Locatie: Emaus 6, tegenover de molen
Begraafplaats Emaus is de oudste begraafplaats van Vlaardingen, sinds 1823. Destijds gehuurd van de gemeente Vlaardinger Ambacht tot in 1941 de Duitse bezetters Ambacht bij Vlaardingen inlijfden. Op Open Monumentendag is er een speciaal programma voor jong en oud, met onder andere een
puzzeltocht over de begraafplaats (met te winnen prijzen!) en een wandeling over het oudste deel van Emaus, waarbij u kennis maakt met de verbinding van mensen met bijzondere plekjes en gebeurtenissen in de stad. De wandeling en de puzzeltocht zijn een gezamenlijk initiatief van de gemeente
Vlaardingen en de Historische Vereniging.

Cuyperstoren en het Stiltecentrum De Driepas
Tijd: 10.00-18.00 uur
Locatie: Hoogstraat 26
In 1869 is de eerste Katholieke kerk van Vlaardingen hier gebouwd door Pierre Cuypers. De kerk verzakte en werd in 1956 gesloopt. De toren had een stevige ondergrond op het dijklichaam van de Hoogstraat en bleef behouden. Nu kunt u er onder andere terecht bij Stiltecentrum De Driepas, beheerd door Vele Vlaardingers Eén Huis en PAX Ambassade van Vrede Vlaardingen. U kunt hier op Open Monumentendag terecht voor informatie over de Cuyperstoren, over de Lucaskerk en u kunt op zoek naar stilte.

Historische Vereniging in De Waag
Tijd: 11.00-16.00 uur
Locatie: Markt 62 (t.h.v. de Hoogstraat)
Sinds 1556 is de Waag in gebruik om goederen te wegen bestemd voor de markt en om de hoogte van de belasting te bepalen. Tot 1941 heeft het als zodanig gefunctioneerd. De weegschaal is nog in gebruik bij speciale dagen maar niet bestemd voor heksen zoals in Oudewater. Sinds vorig jaar heeft de Historische Vereniging Vlaardingen hier een eigen plek. Hier kunt u elke zaterdag terecht voor boeken, magazines, informatie over oud Vlaardingen en een gezellig kopje koffie. Kinderen kunnen op Open Monumentendag, net als vroeger, gewogen worden op de weegschaal.

De Grote Kerk / Van Peteghem-orgel
Tijd: vanaf 11.00 tot 17.00 uur
Locatie: Markt 63
De huidige kerk is gebouwd van 1740-1746. In de Grote Kerk kunt u op Open Monumentendag vanaf 11.00 uur terecht voor ‘Orgel-Jukebox’, waarbij u uw favoriete nummer kunt uitkiezen om te beluisteren. Ook kunt u uitleg krijgen over de middeleeuwse afbeeldingen gevonden in het Van Peteghem-orgel, met de bijzondere clair-obscur technieken. Om 15.00 kunt u genieten van o.a. ‘Magnificat’ vocaal en instrumentaal. Tussen 16.00 en 16.45 uur geeft Aad Zoutendijk een orgelconcert met een aantrekkelijk programma op het historische Van Peteghem-orgel. Tot slot kunt u rondgeleid worden door de kerk. Rond 15.00 uur is ook de bekendmaking van de uitslag OMD-fotowedstrijd.

Torenbeklimming Grote Kerk
Tijd: 13.00-15.00 uur
Locatie: Markt 63
De toren van de Grote Kerk is op Open Monumentendag te beklimmen onder leiding van het ServiceTeam. De toren stamt uit 1746, en is eigendom van de gemeente sinds de tijd van Napoleon. Boven heeft u een uitzicht over de stad en de omgeving. Elk uur (dus 13.00 uur, 14.00 uur en 15.00 uur) start de beklimming. Wees op tijd, er is een beperkt aantal kaartjes beschikbaar.

De Poort van Hoog Lede
Tijd: vanaf 11.00 uur
Locatie: Rozentuin, Holysingel, hoek Laan van Hooglede
De Rozentuin maakte vroeger deel uit van de Heerlijkheid Hooglede, een ridderhofstee. Het inrijhek uit 1735 was de toegangspoort en is gerestaureerd en wordt op deze dag feestelijk onthuld. Ter plaatse wordt uitleg gegeven over de restauratie en over het inrijhek en de beide wapenstenen in de stenen bank. Er staan verschillende oorlogsmonumenten. Hett is een plaats om te herdenken. Het plantsoen is vrij toegankelijk.

Masamuda
Tijd: zaterdag EN zondag 11.00-16.00 uur
Locatie: Klokbekerpad 1 (naast het Klauterwoud)
Het Educatief Archeologisch Erf in de Broekpolder verbeeldt met gebouwen het verre verleden. Aan de hand van opgegraven restanten van een woning uit de Steentijd (het Vlaardingen Cultuurhuis) en woningen uit de Middeleeuwen (o.a. het Rottehuis) zijn deze huizen gereconstrueerd. Materialen en technieken zoals ze in die periodes zijn toegepast zijn nu ook gebruikt. Hier kunt u zien en leren hoe mensen vroeger leefden.