Categorieën

Service

Wat doet een omvormer?

Wat doet een omvormer?
Wonen

Wat doet een omvormer?

  • Ingezonden mededeling
  • 03-04-2023
  • Wonen
Wat doet een omvormer?
Zonnepanelen plaatsen is inmiddels een heuse trend geworden. De panelen maken het mogelijk om zelf een energieleverancier te worden, zodat jij op termijn niet langer afhankelijk meer bent van de schommelende energieprijzen van de huidige energieleveranciers. Bovendien maken de zonnepanelen gebruik van zonne-energie: de meest groene energiebron op aarde. Je bent dus ook nog enorm duurzaam bezig!

Na de zonnepanelen kopen, zullen er installateurs persoonlijk langskomen die de zonnepanelen bevestigen. De zonnepanelen hebben namelijk meerdere onderdelen nodig om de opgevangen energie daadwerkelijk aan te bieden als bruikbare energie. De installatie bestaat onder meer uit de omvormer. In dit artikel verdiepen wij ons in dit onderdeel van de installatie en leggen wij de functie van de omvormer uit.

Wat doet de omvormer?

De zonnepanelen zullen direct en indirect licht opvangen. Het licht zal vervolgens, door de zonnepanelen, omgezet worden in gelijkstroom. Dit soort stroom is echter niet bruikbaar in huis. Om het gelijkstroom om te zetten in bruikbare stroom, oftewel wisselstroom, is de omvormer nodig.

Naast het omzetten van de stroom heeft de omvormer ook een andere functie. De omvormer helpt ook bij het minimaliseren van rendementsverlies. De MPP tracker, onderdeel van de omvormer, is in staat het maximale punt van zonnepanelen te bepalen, zodat het rendement optimaal blijft. Dit wordt ook wel MPP (Maximum Power Point) genoemd. De MPP tracker zal de output van de zonnepanelen meten en de juiste weerstand bieden, zodat de opbrengst maximaal blijft. Indien er een andere mogelijkheid is om de MPP te bereiken, zal de omvormer schakelen naar die locatie. Op die manier blijft de opbrengst voortdurend optimaal.

Welke omvormer heb ik nodig?

Indien jij zelf in handen hebt welke omvormer jij op jouw dak laat plaatsen, is het belangrijk om te letten op het vermogen van de panelen. In principe geldt: hoe meer zonnepanelen, hoe meer vermogen de omvormer moet hebben. Toch kan het vermogen van de zonnepanelen ook verschillen, door schaduw, vuil of de seizoenen. In Nederland zijn de weersomstandigheden niet ideaal, waardoor niet alle zonnepanelen voortdurend een maximale opbrengst bieden. Hierdoor worden de omvormers vaak op een lager vermogen ingesteld. Op die manier werken de omvormers op mindere dagen een stuk efficiënter.

Optimizers

Niet iedere zonnepaneel wekt eventueel energie op. Helaas zal het gehele systeem last hebben van de zonnepaneel die minder opwekt. Om dit te voorkomen, is het mogelijk om een optimizer te plaatsen. Dit onderdeel zal onder de zonnepaneel  geplaatst worden, waarbij het kastje de opbrengst van de betreffende paneel optimaliseert. Wil je ondertussen zonnepanelen kopen in Almere of zonnepanelen in Amersfoort kopen? De mogelijkheden zijn makkelijk op het web te vinden.