Wethouders: 'het ging zo niet langer met burgemeester'

10-12-2019 Politiek Redactie

VLAARDINGEN – ,,Het vertrouwen in de onderlinge samenwerking is groot en we verwachten met de raad een sluitende begroting te kunnen presenteren.’’  Hiermee besloot het college, de wethouders zonder de vertrokken burgemeester, hun antwoorden op vragen van de ChristenUnie/SGP. Raadslid Erik van Pienbroek vroeg afgelopen week om duidelijkheid nadat Annemiek Jetten haar ontslag als burgemeester had ingediend. Van Pienbroek had daarbij de ‘deadline’ gesteld op 9 december om 17.00 uur, omdat vanaf dat tijdstip de fractievoorzitters van de raad aanschoven bij Commissaris van de Koning Jaap Smit. Natuurlijk om te praten over de ‘burgemeesterscrisis’ en een tijdelijke vervanger. Vandaag werden de antwoorden openbaar.

Het college was al twee keer, in juni en september, ‘de hei op geweest’. Om te investeren in de werkrelaties en om beter samen te werken. Maar tussen wethouders en burgemeester ‘boterde’ het blijvend niet. Jetten wilde volgens de wethouders zich teveel bemoeien met hun portefeuilles: ,,Een verschil van aanpak belemmerde een goede discussie en een adequate besluitvorming in het college’’, zo antwoordden de wethouders op de gestelde vragen. Daarop volgden in november nog eens twee dagen van onderlinge gesprekken hierover, maar dat leidde niet tot een oplossing. De wethouders bespraken dit op 2 december met de Commissaris van de Koning en op 3 december kwam Annemiek Jetten met de mededeling dat ze haar ontslag ging indienen. Over wat er in die tussenliggende uren gebeurd is wordt niets gezegd. En de wethouders zeggen ook niet te weten hoe Jetten tot dit besluit gekomen is.

Dat er door de Commissaris van de Koning en Annemiek Jetten indringend gesproken is over deze bestuurscrisis mag voor de hand liggen. En waarschijnlijk ook wel vaker en eerder over de politieke perikelen in de Haringstad, waaronder de scheuringen en vertrekkende fractieleden bij de SP/Onafhankelijke socialisten, ONS Vlaardingen en Beter voor Vlaardingen. Jetten had bovendien in de afgelopen jaren vaker gebotst met anderen in het stadhuis over haar bestuursstijl. Het verwijt was dat ze zich teveel bemoeide met zaken van anderen.

Vroeger werden er veel theatervoorstellingen ‘uitgeprobeerd’, de try-outs, in de Stadsgehoorzaal; want als het in het lastige Vlaardingen succes had dan zou op zeker de rest van het land volgen. Wat besturen en burgemeester zijn betreft zou weleens hetzelfde kunnen gelden: Vlaardingen is geen makkelijke stad en als je het hier als burgemeester redt dan red je het overal. Andersom is het dus geen schande als het hier niet lukt.

 

 Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date