Categorie├źn

Service

Afzinken tweede tunneldeel Maasdeltatunnel uitgesteld

Afzinken tweede tunneldeel Maasdeltatunnel uitgesteld
Nieuws

Afzinken tweede tunneldeel Maasdeltatunnel uitgesteld

  • Redactie
  • 06-04-2023
  • Nieuws
VLAARDINGEN - Het tweede en tevens laatste tunneldeel van de Maasdeltatunnel wordt op 29 april afgezonken. Dit is twee weken later dan oorspronkelijk gepland. Dit is besloten omdat het afzinken van het eerste tunneldeel enige tegenslag kende door lekkage en zo een zorgvuldig en veilige afzinkoperatie voor het tweede tunneldeel voorop te kunnen stellen. 

Het eerste tunneldeel is in het weekend van 31 maart in het Scheur afgezonken. Het 50.000 ton zware tunneldeel lag in de nacht van vrijdag op zaterdag op zijn plek op 30 meter diepte voor de oever van Rozenburg. Het laatste deel van de afzinkoperatie kende enige tegenslag. Dit zorgde voor vertraging waardoor de vaarweg later werd opengesteld. Rijkswaterstaat en bouwconsortium BAAK vinden het belangrijk om maatregelen te nemen om herhaling te voorkomen. Hiervoor zijn extra controle stappen nodig. Gezien het belang van een zorgvuldig en veilige operatie is besloten het afzinken van het tweede tunneldeel te verplaatsen naar het eerste reserveweekend van zaterdag 29 april en zondag 30 april aanstaande. De stremming duurt van 9.30 uur op zaterdag tot 11.30 uur op zondag. 

Publiek
Het verplaatsen van het afzinken betekent ook dat de publieksactiviteiten op de noord- en zuidoever op 15 april niet doorgaan en worden verplaatst naar 29 april. Geïnteresseerden die zich hadden aangemeld ontvangen een persoonlijk bericht dat ze automatisch zijn aangemeld voor 29 april, en hoe ze zich eventueel kunnen afmelden. 

Afzinken eerste tunneldeel
Na de afzinkoperatie van het eerste tunneldeel ontstond kortsluiting, veroorzaakt door een lekkage aan de tijdelijke afdichting van het tunneldeel, het zogenaamde kopschot. Door het inzetten van extra pompen en na het uitvoeren van herstelwerkzaamheden door duikers, was de situatie in de nacht van zaterdag op zondag onder controle. Hierdoor kon de vaarweg in de vroege ochtend van 2 april weer vrij worden geven voor de scheepvaart en konden de werkzaamheden, zoals het aanbrengen van het zand onder het tunneldeel voor de definitieve fundering, worden voortgezet.