Categorieën

Service

Asielboot vertrekt deze week nog uit Vlaardingen

Asielboot vertrekt deze week nog uit Vlaardingen
Nieuws

Asielboot vertrekt deze week nog uit Vlaardingen

  • Redactie
  • 16-02-2022
  • Nieuws
Asielboot vertrekt deze week nog uit Vlaardingen
VLAARDINGEN - Maandagmiddag was er nog een steunbetuiging voor de asielopvang in Vlaardingen maar meer dan morele steun was dat uiteindelijk niet. De asielzoekers zijn door het COA inmiddels elders ondergebracht. Het riviercruiseschip waarop ze verbleven vertrekt nog deze week uit Vlaardingen. Het college van burgemeester en wethouders besloot dinsdag om het gedoogbesluit op basis waarvan het schip langer in Vlaardingen mocht blijven in te trekken per vrijdag 18 februari. Wethouders Bart de Leede (GroenLinks) en Jacky Silos (CDA) warern het met dit besluit niet eens maar verdere gevolgen heeft dat niet. 

De asielzoekers werden sinds 5 november 2021 in Vlaardingen vluchtelingen opgevangen. Dat zou aanvankelijk voor een periode van acht weken zijn. Na de acht weken heeft de gemeente Vlaardingen een aanwijzing gekregen van de voorzitter van de Veiligheidsregio, de heer Aboutaleb, die op zijn beurt weer een aanwijzing heeft gekregen van de staatssecretaris met de verplichting om de noodopvang van vluchtelingen voor maximaal zes maanden te verlengen. Bij een officiële aanwijzing ben je verplicht deze op te volgen. Later bleek dat er geen juridische grondslag was voor deze aanwijzing vanuit de staatssecretaris. Daarop hebben verschillende raadsfracties een debat aangevraagd om opnieuw over de opvang van vluchtelingen in Vlaardingen te praten.

In de raadsvergadering van 3 februari 2022 heeft de raad dit debat gevoerd. Daarbij is de motie ‘Aan onze plicht voldaan, afspraak is immers afspraak’ door de raad aangenomen. Het college voerde deze week dus deze motie uit en trok het gedoogbesluit in.