Categorie├źn

Service

Criminaliteit explosief gestegen in Vlaardingen

Criminaliteit explosief gestegen in Vlaardingen
112

Criminaliteit explosief gestegen in Vlaardingen

  • Redactie
  • 05-11-2020
  • 112
Criminaliteit explosief gestegen in Vlaardingen
VLAARDINGEN – Het gaat niet goed met de criminaliteitscijfers in Vlaardingen. Waar die voor de gehele eenheid Rotterdam ongeveer gelijk gebleven zijn, is er in onze stad een stijging van maar liefst 17%. Dat blijkt uit de laatste cijfers over het eerste half jaar van 2020 van het Gezamenlijk Veiligheidsbeeld Rotterdam dat afgelopen maand verscheen. Daarin wordt er een vergelijking gemaakt met dezelfde periode vorig jaar.

Het CDA stelde al eerder vragen over de explosieve stijging van de cijfers betreffende huiselijk geweld, die 119 procent hoger waren. Veel andere vormen van criminaliteit bleven echter nauwelijks achter. Zo steeg het aantal woninginbraken  met 13 procent, maar ook andere High Impact Crimes (HIC) als bedreiging en mishandeling  stegen met respectievelijk 47 procent en 37 procent. Diefstal van motorvoertuigen spande in de overzichten de kroon, want daarbij was er maar liefst een stijging van 189 procent: van 19 naar 55 ‘gevallen’. Ook waren er meer druggerelateerde misdrijven (+71 procent). Wat de jeugd betreft was er een forse afname met 43 procent van het aantal verwijzingen naar Bureau Halt. Vooral het fors lagere schoolverzuim (-79 procent) valt daarbij op.

Bedrijven en instellingen tenslotte lijken hun beveiliging beter op orde te hebben dan particulieren; diefstal of inbraak uit een box, garage, schuur of tuinhuis is toegenomen met 38 procent. Tegelijk is er een afname in diefstal of inbraak bij bedrijven en instellingen (-53 procent) en winkeldiefstal (-24 procent).